Забележителности във Велинград

1
Добави коментар
eurosim
eurosim

Това, което може да се зърне на едно място в България може би дори да обходите цялата Земя не бихте намерили равно. Истината е, че това място е Велинград, където има природна красота, множество забележителности от естествен характер до изградени хотели, вили и къщи за гости, куп възможности за отмора, почивка и пълен релакс.

Обекти за настаняване Велинград – http://rezervaciq.com/велинград/хотели

И сега повечето читатели ще се запитат с пристигането си в някои вече резервиран хотел във Велинград на какво могат да се полюбуват, за няколко дневната си екскурзия. Именно за тях подготвихме тази статия.

На първо време след настаняване в някои от луксозните и неповторими хотели на Велинград, може да отскочите до Сярна баня, намираща се на улица Георги Кирков в югоизточната част на кв. Каменица разположен във Велинград. Интересното на тази баня е, че притежава сулфатно-натриево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна вода. Температурата й достига 88°С в самият извор, а в банята – 38-39°С. Водите на Сярна баня са изключително здравословни, лечебни за множество заболявания и полезни за всеки човек.

За любителите на исторически ценности, не е за пропускане посещението в исторически музей Велинград, разположен отново на улица Георги Кирков. Той е една от 100-те забележителности на страната и е в списъка с“Музеите на света”.Тук могат да се зърнат “Археология”,“Възраждане“, “Етнография”, “Нова и най-нова история”, както и “Художествен отдел”, в които са съхранени над 17000 археологически находки.

В квартал Каменица, поклонниците на религиозния туризъм могат да запалят свещичка за здраве в православния храм „Света троица”.

На самия площад в центъра на Велинград се намира и паметника на великата историческа българка Вела Пеева.

Неподправената местност Клептуза и една от най-великолепните забележителности в района на Велинград. На нея ще отделим отделна статия, в която ще наблегнем на множеството детайли, с които е станала така популярна.

Радонова баня е разположена в Чепино, Велинград. Водата й, освен минерализирана действа изключително благоприятно за всякакви неразположения, благодарение на обогатения от радон състав.

Кремъчна баня също е страхотен вариант за възобновяване на жизнената сила и енергия. Тя е разположена в парка зад хотел „Рич” и се намира в близост до детски площадки.

На разходка из околността на Велинград гостите на града могат да се полюбуват на крепостта Цепина. Съхранила многовековна история и била една от великите постройки на владетели от средновековието, тя носи и до днес духа на една отминала епоха.

Край село Дорково е палеологичното находище запазило останки на богат растителен и животински свят и съобщества живели някога в миналото.

За туристите любители на прохладните подземни пещери, Лепеница се намира на 12 км от Велинград, в община Ракитово. Както през годините назад, така и до днес тя очарова посетителите си и пренася в столетия назад.

В Баташката планина всеки желаещ може да се порадва и разхлади в дебрите на пещера Снежанка. Открита в 60-те години на миналия век, тя и до днес омайва с причудливостта и красотата си. Днес е една от многото сред 100-те забележителни обекта на България.