Созопол е най-красивия град на юг от Бургас!

14
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Съхранил свидетелства за хилядолетната си история, градът е със стара част на полуостров.

Ще ви разкажем за някои неща, които непременно трябва да видите в Созопол.

Старият град с малки улички и старинни къщи стои непокътнат от векове.

По времето на император Анастасий (около 511 г.) са построени кули с крепостна стена. На много места те са използвани и през следващите векове, като са били доизграждани. Днес от тях са запазени значителни фрагменти, достигащи височина до 3-4 метра. Над 180 созополски къщи са паметници на културата с дървени, еркерно издадени етажи над каменните приземни нива. Строени са през 18-19 век и са образци на възрожденската архитектура.

Черквата „Света Богородица” в старата част е построена върху основите на средновековен храм. Датирана е към 17 век , построена наполовина под земята поради забрана от турските власти християнските храмове да са високи. Забележителна е със своя иконостас и фини дърворезби. Поставена е под закрилата на ЮНЕСКО.

Манастирът „Свети Иван” е на едноименния остров до Стария град. Изключително ефектен е иконостасът в черквата, изработен от майстори на прочутата Западно македонска школа.

Черквата „Свети Георги”  е другата голяма черква в Созопол, която е построена върху тракийско светилище и върху основите на раннохристиянска базилика. Тя е в центъра на града и се датира към началото на 19 век. Черквата винаги е давана като пример за приемственост на култовите места през различните епохи от античността до наши дни.

Черквата „Свети Зосим” се намира в парка и също е вдигната върху основи на средновековен храм. Построена е през 1857 г. в чест на много тачения от местните жители созополски мъченик Зосим.

Остров Свети Тома, наричан още Змийския, се намира в залива Алепу край Созопол и заема площ от 10 дка. Тук е единственото находище в България на диви кактуси.

В никакъв случай не пропускайте да посетите Райския залив в местността Буджака на 2 км от Созопол. Въпреки че започна усилено да се застроява и бетонира, това прекрасно място е природна забележителност – има малка пясъчна ивица и много скали.