Вигенин съветва българите в Турция да не участват в протестите

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Кристиан Вигенин

„Засега не смятаме, че трябва да препоръчваме да не се пътува за Турция“, каза външният министър Кристиан Вигенин за БНР. Според думите му няма индикации, че протестите прерастват в неуправляема ситуация.

„Ще се съберем отново с колегите да решим дали се налагат допълнителни препоръки. Не ми се струва разумно български граждани да се включват в тези протести. Те са национален въпрос на Турция“, смята Вигенин.

„Да се хвърля отговорността върху Европейския съюз ми се струва прекалено. Турция добре знае какви са очакванията към нея. Прекомерната употреба на сила излиза извън стандартните мерки в такива случаи. Възможно е темата да присъства на Съвета в Люксембург. Нашите очаквания ще бъдат турските власти да разследват случая и причините да се стигне до това насилие“, обясни министърът.

„Няма нещо шокиращо, но има сериозни проблеми. Огромното намаление на бюджета е от голямо значение. Ограничават се възможностите за стимулиране на служителите. Трудно се задържат професионални кадри, ако не се гарантира добро заплащане“, коментира Вигенин във връзка със ситуацията, която е заварил във Външно министерство.

„Ще има промени в структурата, но няма да избързваме. Има работна група, която работи още преди смяната на правителството. Центърът на нашата политика е Брюксел. Нашият глас трябва да се чува, а това не беше съвсем видно при предишното правителство. България трябва да си дава ясна сметка за своите възможности. Начинът, по който България ще се идентифицира, вероятно леко ще се модифицира. Балканите и Черноморският регион също са място, където трябва да се чува нашата дума“, твърди той.

Според него няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на „Хизбула“ за терористична организация. Вигенин обясни, че доказателствата не са категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи.

„Въпросът за доверието е много сериозен. Новото правителство се опитва да го реши“, каза Вигенин във връзка с изявленията в Брюксел на бившия вътрешен министър Цветанов.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти