Мая Манолова: Протестът на „Позитано“ – незаконен

1
Добави коментар
yApple

Днешните протести не бяха граждански, а организирани от две партии – НФСБ и РЗС, които са инструмент за открита конфронтация на ГЕРБ. Това заяви на извънредна пресконференция на БСП народният представител от Коалиция за България Мая Манолова по повод на действията на демонстрантите пред централата на ул. „Позитано“ 20.

Според нея, исканията за проявите са внесени за разрешение в общината именно от тези партии, а не от граждански сдружения. Столична община е дала разрешение за две шествия – на РЗС и НФСБ от „Дондуков“ до парламента и от Борисовата градина до парламента. Разрешение да се протестира пред сградата на БСП обаче не е давано и възниква въпросът доколко протестите са законни.

Манолова изрази несъгласие с факта, че вместо да бъде отдадена почит на Ботев и загиналите за свободата на България в ден като днешния, той се използва за политически протести, завършили с агресивни призиви.

„Срещу кое точно действие на новоизбраното правителство протестираха хората на улицата, организирани очевидно от РЗС и НФСБ? – запита Мая Манолова. – Ние уважаваме гражданските протести, уважаваме правото на всеки гражданин да протестира. Гражданските протести свалиха правителството на Бойко Борисов през февруари, но дали днешните протести бяха граждански?! Защото в тях не чухме нито едно гражданско искане, нито едно потъпкано право на граждани”.

Манолова зададе и въпроса защо априори се иска оставката на правителство, което е дошло на власт буквално преди три дни.

България