Румъния и България излизат на протест срещу шистовия газ

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Няколко паралелни протеста срещу сондажите за шистов газ ще се състоят днес в България и Румъния.

Началото на първия бе в 12 часа от българската страна на ГКПП Дуранкулак. Единият повод за недоволството е, че неотдавна Румъния разреши проучванията за шистов газ на американската компания „Шеврон“ до българо-румънската граница.  По около 30 души се събраха на протест срещу шистовите сондажи от двете страни на ГКПП Дурнакулак, съобщи Фокус. Протестиращите не са блокирали границата и не пречат на свободното преминаване през границата.

Демонстрантите последователно пеят българския и румънския национален химн. „Шеврон вън”, „За чиста вода”, „За чиста земя”, „Не на земетресенията”, гласят част от скандиранията на хората. „Хората се обединяват срещу наглостта на правителствата, които лобират за Шеврон. Инициативата е гражданска и зад нея не стои никаква политическа партия”, заяви един от организаторите на съвместния протест Синтия Недялкова от Добрич.

В 17.30 анти-шистови протести започват в 10 големи румънски града сред които столицата Букурещ, Констанца, Клуж, Сибиу, Мангалия, Яш, Брашов. Предишните протести в Румъния през април събраха хиляди демонстранти.

„Добруджа е заплашена от унищожение. Шистовият ад се отваря под нозете ни. Този път пламъците на ада се подават от другата страна на границата ни с Румъния. Искат да съсипят земята ни, природата ни и нас самите“, писаха организаторите на протеста, солидарни с румънските граждани, които излизат на протест днес.

Другият е, че в понеделник в първото си телевизионно интервю новият екоминистър Искра Михайлова заяви, че е склонна да подкрепи проучванията за шистов газ и не симпатизира на пълния мораториум за проучванията и добива на газ от шисти с хидрофракинг. Забраната беше наложена от предишния парламент след серия национални протести.

С лозунг „Два народа – една вода! Два народа – една борба“ днес в 17.30 ще излязат на протест и жители на Добрич.

В София протестът ще започне в 18 часа на площад „Независимост“ пред Министерския съвет. Във Фейсбук групата за събитието участие в протеста вече са заявили над 800 души.

По същото време ще стартира и анти-шистовата демонстрация във Варна, пред сградата на общината.