Един камион за половин милион

4
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Пратката от над 200 000 цигари на стойност близо 50 000 евро е била предназначена за германските провинции Тюрингия и Саксония. Митническите служители отдавна наблюдавали контрабандистите. При обиск следователите открили големи количества недекларирани цигари, както и доказателства за предишни измами. Данъчните щети възлизат общо на 15 милиона евро.

Бандата е доставяла „стока“ от Русия, Беларус и Украйна. По груби изчисления 27-те страни-членки на ЕС губят от контрабандата на цигари по около 10 милиарда евро годишно. Истинската цифра вероятно е значително по-голяма. Поради което Еврокомисията разработва нова стратегия срещу нелегалния трафик, в която ще бъдат интегрирани и производителите на цигари, които в едни случаи печелят, а в други – губят от контрабандата.

Игрите с цената

Дълго време марковите цигари от фабриките на големите европейски и американски тютюневи концерни пристигаха на западноевропейския пазар по заобиколни пътища – през Източна Европа и Азия. През последните три години ЕК постоянно увеличава натиска върху производителите на цигари – Комисията сключи споразумение с четирите най-големи тютюневи концерна, което ги задължава да участват в борбата срещу контрабандата. Съгласно това споразумение фирмите-производители са длъжни да дават детайлна информация за това на кои страни какви количества цигари доставят.

Остин Роуън от Европейската служба за борба срещу корупцията ОЛАФ приветства споразумението като първа крачка в борбата срещу контрабандата на цигари. Според него обаче са необходими много по-сериозни мерки срещу контрабандистите. „Някои производители извън ЕС все още продават огромни количества цигари на пазари, които не са в състояние да консумират и една десета от тях. Тоест, производителите знаят много добре, че доставените от тях цигари в подобни твърде малки страни несъмнено ще продължат по контрабандни канали към ЕС“, казва той.

Истинска „находка“ – вакуумно пакетирани цигари, укрити в рибарска мрежа

Основният фактор, който движи контрабандата, е голямата разлика в цените. Това привлича като магнит организираната престъпност. В Беларус един камион със 100 000 кутии цигари струва 30 000 евро. В Полша пратката вече има стойност от 100 000 евро, а в Германия – 250 000 евро. Ако пък камионът продължи маршрута си към Великобритания или скандинавските страни, стойността на цигарите достига половин милион евро. За подобни печалби организираните банди са готови да съчиняват все нови и нови методи на измами.

Легално производство за нелегалния пазар

Преди 20 години бандите пренасяха предимно оригинални марки цигари от страни с ниски цени към по-богатите държави, където и цените са съответно по-високи. Впоследствие започнаха да фалшифицират марковите цигари. Най-новата тенденция в контрабандата на цигари са т.нар. Cheap White Brands или евтини марки от сорта на Jin Ling, които се произвеждат в Калининград. „Официално марката Jin Ling се произвежда само за руския пазар. Но там не може да се открие нито една кутия от въпросната марка цигари. С други думи – стековете се произвеждат изцяло с контрабандна цел“, казва Волфганг Шмиц от екипа на митническите следователи в Кьолн. В някои квартали на Берлин Jin Ling е най-продаваната марка. „Търсенето е толкова голямо, че вече има дори фалшификати на контрабандните цигари“, допълва Шмиц. ЕК взима на прицел и тези евтини марки.

Страни като Русия трябва да бъдат принудени с помощта на международни договори и конвенции да контролират по-строго собствените си производители. И тъй като това никак няма да е лесно, ЕК настоява да се засили контролът както в зоните за свободна търговия на ЕС, така и в останалите части на света. „Зоните за свободна търговия по цял свят се използват като разпределителни гари за контрабандата на цигари“, казва Остин Роуън от ОЛАФ.

На всичко отгоре голяма част от цигарите-ментета съдържат вредни и опасни за здравето съставки. И тук думата не е за никотина! Митническите инспектори в Кьолн са изследвали големи пратки контрабандни цигари от Азия. Много често тютюнът е заразен с пестициди, които отдавна са забранени в Европа. В него нерядко се откриват и влакна азбест, миши изпражнения и дори натрошени на дребно компактдискове…

Автор: А. Бергер, К. Цанев; Редактор: Б. Узунова