Съдия Пенгезов осъди “Уикенд” за 50 бона

1
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Лечков спечели дело срещу държавата за 20 бона

2015-04-09 17:06:50

Министър Иванов оптимизира разходи – готвят се съкращения

2015-04-02 10:53:00

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд и осъди вестник „Уикенд“ за клевета срещу  председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов за публикация, уронваща престижа му. Изданието се задължава да заплати обезщетение от 50 хиляди лева на съдията. 

 

Припомняме, че през юни миналата година същата присъда издаде Софийския градски съд. Тогава магистратите приемат, че в статията във в. Уикенд “ са публикувания редица твърдения, че Пенгезов е „съдия на мафията“, който е потулил кражби за 100 милиона, живеел в просторна къща, „вдигната от тлъсти рушвети“, „само ден след присъдата на Ковачки лично Веселин Пенгезов променил постановление, с което се нарежда конфискация на имуществото на енергийния крал“.

Според сигнала, постъпил срещу Пенгезов, висшият съдия още преди година и половина успял да въздейства на прокуратурата и така не били повдигнати обвинения за източени 30 милиона лева от фиктивни сделки на Ковачки с въглища, които са платени от държавния бюджет“,

„Веселин Пенгезов е в основата и на аферата с „Недосегаемите“, които бяха арестувани през лятото по обвинение за източени над 10 милиона лева. Всички обвиняеми обаче бяха пуснати от ареста с решение на Софийския апелативен съд, оглавяван от Пенгезов“, „новите сигнали за далавери на Веселин Пенгезов затвърждават образа на висшия магистрат като съдия № 1 на мафията.“

Съдебният състав приема, че не са представени доказателства за истинността на тези твърдения  и потвърждава решението на Софийския апелативен съд, като присъжда издателят на вестника да заплати и 3 400 лева разноски по делото.

Присъдата е неокончателна и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в срок от 30 дни.