Как да предпазим колата си от крадци

1
Добави коментар

Едно от най-неприятните неща, които може да ни се случи, е да намерим колата си разбита, с откраднато радио или  по-лошо – въобще да не я намерим. В този материал ви представяме няколко прости, но хитри и полезни съвети, с които бихте могли да намалите опасността от кражба на най-ценната вещ за всеки мъж – неговият автомобил. Съществуват стотици професионални начини да защитим колата си, но тук ще се спрем само на най-основните и популярни.

Фабричната аларма отдавна не е сигурно средство за предпазване на автомобили. Като за начало – за всеки по-опитен автоджамбазин отключването на колата и спирането на алармата е елементарно действие. Освен това, замислете се, на кого в днешно време му прави впечатление, когато нечия аларма вие?  Да разчитате единствено на алармата си, най-вече ако имате хубава и добре поддържана кола, не е най-правилното решение.

Най-сигурният метод за предпазване на колата от набези е платен автопаркинг или специален гараж, със сигурни ключалки и допълнителни СОТ системи, където да държите превозното си средство, докато не го карате. Естествено, собствен гараж не само, че не всеки може да си позволи, но и дори да може – автомобилът няма да стои винаги там. Затова хората са измислили някои хитроумни джажи, които при опит за кражба допълнително усложняват делото на  престъпниците.
Гаранция никога няма, но можете да се постараете да направите максималното, за да затрудните крадците, които ако видят препятствия има огромна вероятност да се откажат от вашата кола и да минат на следващата. Не забравяйте, че освен ръчно открадната, колата ви може да бъде теглена на въже или, от някои по-нагли престъпници, директно вдигната. Във всеки случай е хубаво да имате вграден GPS, който винаги да може да ви покаже къде е вашата кола. Задължително е устройството да бъде малко, почти невидимо и добре скрито, така, че крадците да не го намерят. В случай на кражба ще успеете да намерите колата си за възможно най-кратко време… освен ако вече не е разглобена на части.

Друг начин, който забавя крадците са така наречените „бастуни“ за кормило и педали. Евтин и лесен начин да предпазим автомобила си. Лесно се чупи и е досадно да го слагаме и махаме всеки път, когато се качваме на колата, но самата гледка на подобно нещо би отказала една не малка част от крадците.

Следващ хитър начин, измислен от шофьорите за предпазване от кражби е „скритият бутон“ или цк-ключе. Все повече хора използват този метод, който се е доказал като истински „спастител“ на много автомобили. Това е много сигурен начин, но изисква работа и пипане по колата, включително и ходене при техник. Представлява скрито, където пожелаете на незабележимо място, малко бутонче, което трябва да натиснете, за да запалите колата. Често търсенето на този бутон отнема много време и отказва престъпниците. Ключето прекъсва една или повече вериги без които колата не може да бъде запалена по никакъв начин.
Много надежден начин е и професионална алармена система, също така наречения имобилайзер. По-скъпите аларми се деактивират по трудно, доста по-интелигентни са и биха уплашили крадците от опита им за кражба. Имобилайзерът пък представлява специална система, която не позволява колата да се запали по никакъв начин, освен с точно определен, единствен и уникален ключ. Имобилайзерът е сложно устройство, което блокира цялата система на колата и се активира всеки път, когато специалния ключ е изваден. В ключа пък се съдържа специален чип, който при всяко вкарване и изваждане получава от имобилайзера уникален, нов код, който служи за активиране на автомобила. Колата може да бъде запалена единствено, ако ключа разполага със съответния код. Съществуват и допълнителни джаджи към имобилайзера като „ампулите“, които трябва да се доближат до определено място, за да запали колата – точно като карта за достъп, използвана за вратите.

Всъщност има десетки възможности за блокиране на колата по сходен начин. Могат да се измислят всякакви неща, без които не може да се запали автомобила. Например – колата пали единствено като жапката за огледалце и документи над шофьора е вдигната, само когато предната седалка се дръпната назад, само когато се сложи диск в прейъра и много, много други. Има ли желание  – има и начин.
Друг хитър начин за предпазване е да сложите модерна аларма, която е свързана към пейджър или още по-модерно – директно към вашия смарфтон. Така може и да не чуете алармата, но всеки път, когато колата ви бъде отключвана или се активира алармената ви система, ще бъдете предупреден моментално.

Всички тези джаджи значително биха намалели шанса да откраднат колата ви. Най-важното правило е да затрудним максимално крадците, да спечелил ценни минути за автомобила си и да ги откажем от кражбата на нашата кола. Всеки механизъм може да бъде преодолян, но тук е важно времето. Все пак винаги имайте едно наум и не забравяйте, че 100% гаранция няма. Крадците са опитни, знаят всякакви подобни трикове и са добре подготвени. Освен това съществуват десетки специални устройства, които са създадени единствено, за да противодействат на вашите защитни механизми.

Още се сещам за една история, която чух преди години. Разработчиците създали много скъп автомобил, който нарекли „най-сигурната“ кола на света. Тя се отключвала директно през сателит, била снабдена със специални устройства, GPS и какво ли още не. Тогава се намерили нагли и интелигентни крадци, които посталили дебел килим на улицата, обърнали кола наопаки и така активирали системите за защита при катастрофа, които автоматично отворили всички врати на автомобила…

И за бонус едно видео, което показва как да предпазим, със специално бронирано фолио, стъклата си от разбиване. Всъщност много по-често се случва да се разбиват коли, за да се крадат пейъри или други предмети, отколкото да се краде самата кола. Затова е хубаво да се заинтересувате от подобно нещо.