Златни правила при нанасяне на слънцезащитен крем

1
Добави коментар

Само високият слънцезащитен фактор не е достатъчен, за да осигури надеждна защита от вредните UV лъчи. Според стандартите на ЕС необходимото количество слънцезащитен продукт, което трябва да се нанася, е 2 мг на 1 кв. см. За съжаление, проучванията показват, че повечето хора нанасят едва 1/4 от това количество.

За да ви помогне да се предпазвате ефективно от слънцето, Eucerin ви предлага няколко простички правила, които са индивидуални за всеки от вас.

Тялото може условно да се раздели на 11 зони, върху които поотделно да се нанася продуктът. Това са главата и шията (включително ушните миди, носът и устните, а за плешиви хора – и скалпът), лява ръка, дясната ръка, гърди и корем, предна част на краката заедно със стъпалото, задна част на краката, горна част на гърба и долна част на гърба.

При нанасяне на слънцезащитен лосион, изстискайте дебела линия от върха на средния пръст, по дланта, до китката. Това е количеството, което трябва да нанесете на всяка една от зоните.

При нанасяне на слънцезащитен спрей, трябва да има по 15 пръскания на всяка зона.

Грижа за децата

Тъй като кожата на децата е много чувствителна, рискът от слънчеви увреждания при тях е доста по-висок. По принцип децата трябва да носят дрехи, които да ги предпазват от слънцето. Ако все пак кожата е открита, тези правила могат да помогнат да я предпазите от изгаряне:

Деца от 3 до 5 години:

Изстискайте дебела линия лосион, дълга колкото средния пръст (или малко повече) на възрастен човек. Нанесете такова количество на всяка една от зоните. Тъй като при децата под 5 години главата все още е по-голяма, нанесете двойно количество на лицето и шията. Ако използвате спрей, то върху всяка зона трябва да има по 5 напръсквания.

Деца от 6 до 10 години:

Изстискайте дебела линия лосион по дължината на показалеца и средния пръст на възрастен човек. Нанесете такова количество на всяка от зоните. Ако използвате спрей, то върху всяка зона трябва да има по 7-10 напръсквания.

За деца над 10 години, важат препоръките, които са за възрастни хора.

Златните правила за разумна слънчева защита

Избягвайте продължителното излагане на пряка слънчева светлина в горещите обедни часове (11–15 ч.).
Нанасяйте обилно слънцезащитен продукт преди излагане на слънце; нанасяйте повторно на всеки два часа, особено след изпотяване, плуване и подсушаване.
Не излагайте бебета и деца под 3 г. на пряка слънчева светлина.
Съобразявайте се с типа на вашата кожа.
Използвайте продукти с висок слънцезащитен фактор и носете дрехи, шапка и слънчеви очила.
След пилинг и лазерни терапии, както и в случаи на медикаментозна фоточувствителност, избягвайте слънцето и използвайте много висок слънцезащитен фактор (SPF 50+).
След излагане на слънце нанесете хидратиращ продукт за след слънце на добре почистена кожа.
Ако имате въпроси, обърнете се към вашия лекар или фармацевт.