При контузия – стегнете с ластичен бинт!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Първо охладете мястото на контузията и направете стегната превръзка. Така ще ограничите притока на кръв към засегнатия участък.

След това стимулирайте кръвообращението чрез загряване – това ще ускори резорбцията на кръвонасяданията. Ако целостта на кожата не е нарушена, можете да заличите следите от травмата с помощта на различни билкови компреси и лековити мехлеми.

Наложете засегнатия участък с лед колкото е възможно по-скоро. Като охладите кръвоносните съдове, в тъканите ще прониква по-малко кръв. В магазините за спортни стоки се предлагат готови компреси с гел, специално предназначени за контузии. Спортистите обикновено имат няколко във фризера, за да са им подръка. Достатъчно е обаче да разполагате с торбичка замразени зеленчуци – увийте я в хавлиена кърпа и я притиснете към болезненото място. Или потопете памучна тъкан в леденостудена вода. За да избегнете измръзване на кожата, не прилагайте компреса по-продължително от 10 минути. Повторете процедурата след 20 минути.

При контузия на крайник незабавно направете стегната еластична превръзка. Така ще ограничите притока на кръв към засегнатия участък и ще намалите кръвонасядането.

За да сведете до минимум неприятните синини, временно редуцирайте кръвоснабдяването към контузения крайник – легнете и го повдигнете  над нивото на сърцето.

Внимавайте с болкоуспокояващите медикаменти! В случай на контузия не посягайте към аспирина – той има противосъсирващо действие и ще увеличи кръвонасядането. Същото се отнася и за ибупрофена. Можете да облекчите болката с парацетамол. Ако редовно вземате аспирин (например като профилактична мярка срещу инфаркт), при нараняване не прекратявайте приема на медикамента, освен по лекарска преценка.

Ако появата на синините не е провокирана от контузии, трябва да се консултирате с лекар – понякога това е знак за сериозно заболяване.

 

Използвайте зехтин в натуралната му форма!

Публикувано в категории: Болести и лечение

Автор Спасова

Лесни начини да премахнете тъмните кръгове под очите

Когато се появят тъмни кръгове под очите, трябва да бъдат предприети мерки за тяхното премахване. Ето няколко лесни начина за действие

Как да лекуваме ангина с бабешки компреси

Без да отричаме възможностите на медицината и силата на новите медикаменти, ще припомним няколко полезни народни практики за лечение на болно гърло. Ако не само с тях – с тяхна помощ към хапчето от доктора ангината ще премине по-бързо

Учителят Петър Дънов ни учи как да лекуваме болно гърло

Може много добре да се грижите за себе си, но ако около вас има болни от грип или от друг вирус, и вие ще се разболеете или поне ще имате болно гърло

Листата от прясно зеле изтеглят болестите като магнит

Освен, че прясното зеле е полезно да се приема сурово, ние използваме неговите листа, за да правим компреси при необходимост

Направете си компрес от суров картоф при крампи и мускулни болки

Сигурно ви се е случвало да ви се схване мускул на крака, който не се отпуска и предизвиква остра болка

Това е най-ефикасният природен лек за болни стави!

Тази рецепта на природолечителя Петър Димков е една от най-ефикасните за лечение на ставни заболявания. Хора, които са изпробвали метода, твърдят, че има поразителен ефект от него.

Натъртване и контузия на мускула, подкожен кръвоизлив

Видимият признак на натъртването е подкож­ният кръвоизлив, синьо петно (хематом).

Целебни настойки и компреси при артрит

* Разтривка с аналгин. Прави се от 300 г спирт, 10 мл камфоров спирт, 10 мл йод, 10 таблетки аналгин. Всичко се смесва добре и се оставя в тъмно помещение за три пълни седмици. След това може да се използва при разтриване на проблемното място.

Изкълчена китка – какво да предприемем?

Изкълчената китка е често срещана травма, особено за активните спортисти. Но се случва много често и след падане.

Първа помощ при изгаряне!

Според една стара народна рецепта изгореното място трябва веднага да се намаже с краве масло – това е равносилно на наливане на масло в огъня!

Болното гърло – да го топлим или да го охлаждаме?

От детските години знаем, че ако ни боли гърло, трябва да го увием с шал и да пием топло мляко. Американците, обратно на нас, лекуват гърлото със сладолед. Кое е правилно?