Селска туршия със зелени домати. По малдивски

5
Добави коментар
chuime
chuime

Проблема ни със закона за тютюнопушенето е, че не сме от Малдивите, дами и господа!

Чета тия дни изказванията на новата здравна министърка, дето заяви ясна позиция относно либерализацията на закона за тютюнопушенето. За сметка на това после се изказа, че и доизказа, какво е искала да каже! Общо взето смотолеви, че ще спазва законите, като всеки гражданин и какви ги говори и какви ги върши никой не разбра. Обаче всички разбраха, че НЯКОЙ друг Човек й е казал, какво да прави. На нея и на останалите. Само дето тя не се сети да си замълчи и да остави останалите да се изказват. А се оплете, щото е още пресна, местна и неизвестна. Ще свикне и тя…

Иначе тука не става въпрос за статистики – колко се бил увеличил или намалял оборота на заведенията. Колко и какви заведения са фалирали. Колко сервитьори и бармани били станали безработни и тежат на бюджета заради помощите. Колко скъпи са здравните пътеки на болестите причинени от тютюнопушене. Колко е вреден или полезен за здравето никотина, катрана, и дъра-бъра… Дори не е важно „общественото мнение”.  Извинявам се на засегнатите страни. Щото колкото и да се дърлите, Те ще направят, каквото им е угодно. Статистиките са дъвки в устите на народа.

Става въпрос, мили мои, за едни хора дето не са хора, а са човеК на Този и Онзи. Хората сме ние. „Човеците“ заливат с бетон , където им скимне, паркират където им скимне…. А сега па ше им казваме и къде да пушат! Чшшшш! Алоооооооооо! „Къде сте тръгнали”, питат Те?! „Къде, бе!? Quo vadis, бе, ееййй?”

Новите (стари) Човеци си вкараха депутати, наредиха си министри и с типичния си стил „Кой, бе?! Те ли ше ми казват на мен, бе!?” се заеха да си прекрояват правилата.

„Ама защо!?” – Ми,  така!  За да покажат мускули. И за да покажат, кой е шефът. Не е въпросът в статистиките. Изкарайте 50 статистики. И 500. Няма значение.

А Новите (стари) Човеци трябва да покажат мускули най-вече на „предишните” Човеци. Много имат да им връщат…

Сега, след като се заеха да прекрояват правилата с пушенето, ще трябва да очакваме и пусканете в действие на дупката „Белене”, а нищо чудно и да се пробват да зачоплят и  да навият обратно асфалта, дето предните го разстилаха и да им го пакетират „За вкъщи”. 

И така. Правилата ги скрояват Те. И за огромно съжаление ние им позволяваме. 

Това е положението, дами и господа. Прочетете отново писмото на г-жа Халваджиян. Без да ръзсъждавате над думите и доводите и, където ги има. Вижте тона. Вижте отношението на „тях” към останалите хора. То дори не е надменно. На госпожата  просто й е обидно, че и се налага да общува с народа. Щото „Те” са от Малдивите. 

(така и така ще връщат положението сто години назад, барем да ви припомня свидните години мизерия.)

Селска туршия със зелени домати
Селска туршия със зелени домати

Необходими продукти:

• зелени домати – 5 кг.

• моркови – 1 кг.

• целина – 1 глава

• чесън – 2 глави

• оцет – 1 ч. ч.

• сол – 1 ч. ч.

• вода – 4 ч. ч. Студена

Редите в бурканите целите, надупчени с игра домати, морковите, нарязаната целина на филийки и скилидките чесън.

Заливате с приготвената саламура с водата, оцета и захарта.

Претакате туршията всеки ден в продължение на една седмица.