Цецка Цачева и Мая Манолова в лют спор за парламента

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Председателят на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева и настоящият зам.-председател на парламента Мая Манолова влязоха в лют спор в ефира на bTV, зад който прозираше претенцията кой е по-по-най начело на НС.

Според Манолова ГЕРБ бойкотират работатата на парламента и се регистрират само колкото да си вземат надницата, а „после пият кафета”. Цачева пък защити своята партия с мотива, че в сегашната ситуация „ГЕРБ не може да изложи своите идеи и виждания. „Не започнаха добре нещата, г-жо Манолова”, констатира Цачева.

Бойкотът тя оправда с това, че от партията трябва да бъдат близо до хората. „Хората не са пратили народните представители в сградата на парламента за да пребивават там, а за да се заемат с решаването на най-важните им проблеми – как да се пребори безработицата, да се даде глътка въздух на бизнеса и т.н.”, контрира Манолова.

Цачева на свой ред се обиди, че опонентката ѝ говори от името на хората. „ГЕРБ е първа политическа сила, има най-много депутати. Не сте говорител на хората”, отсече тя. Според нея напускането на парламента е „прийом”, предрпието поради това, че „с демагогски твърдения” партиите вляво започнали с тема за преструктуриране на ГДБОП, СДОТО и др.

По думите на Цачева изваждането на ГДБОП от МВР е непрозрачно, без обсъждане, механично.

От разговора пролича, че ситуацията ГЕРБ да е в известна изолация, най-много обижда Цачева. „Начинът, по който една партия, неполучила достатъчно гласове, за да е първа, се държи като победител” подразнил бившият председател на НС.

„Чувствам се неудобно за г-жа Цачева. Много е жалко да си бил човек, който защитава парламентаризма и да се окажеш в жалкото състояние да си в челото на бойкота – деструктивна позиция, която опитва да създаде хаос и безредици в държавата”, не ѝ остана длъжна Манолова.

„Не ви отива да се държите като Бойко Борисов. Бяхте председател, запазете авторитета”, добави социалистката. Цачева на свой ред остро я разкритикува за ръководенето ѝ на НС през първите 2 седмици от работата му.

При скандала между Ивайло Московски и Волен Сидеров не можело да се чуе кой е инициатор на словесната схватка. „Като не се чува, не сте за това място. Трябва да поемете отговорност”, обърна се Цачева към Манолова.

После депутатът от ГЕРБ извади и снимки, на които се вижда как Атанас Пъдев от „Коалиция за България” гласува с 2 карти. „Тази снимка не е доказателство”, отвърна Манолова.

После двете дами се впуснаха в спорове за политическото номадство. „ 41-ото НС забрани партийното номадство, спря гласуването с чужди карти”, похвали се Цачева. Манолова обаче я коригира, че „беше забранено номадството, но ГЕРБ пазаруваше независими депутати, на практика с парите на данъкоплатците се печелеха гласове”.

„За кои се мислите? Партия ГЕРБ може да съществува само ако е на власт, Бойко Борисов е премиер, а Цецка Цачева – председател на НС”, възмути се Манолова.

Цачева пък изтъкна, че според новоприетите правила депутатите от ГЕРБ, които са 97, могат да се отцепят и да сформират нови 9 партии. Манолова определи това като „циркаджийски номера”.

„Ще останете ли в партия, която е била собственост на един човек, извършвал престъпления” – това беше последният въпрос, който Манолова отправи към Цачева. „Няма да отговарям на подаден по този начин въпрос”, отговори Цачева с видимо раздразнение от питането.

България