Как да претапицираме столовете в кухнята

18
Добави коментар

Реновирането на стари мебели е прекрасен начин да освежите дома си. Претапицирането на старите кухненски столове е лесно изпълнимо и по силите на всеки. Вижте как става това стъпка по стъпка:

1. Изберете и купете подходяща дамаска
Внимателно вземете мерки на седалките и предвидете поне още 20-30% плат, който ще бъде необходим. Във всеки магазин за дамаски могат да Ви консултират какъв плат да изберете. Съобразете избора си с това колко често се ползват столовете. По-грубата и дебела дамаска е по-скъпа, но значително по-здрава. Помислете за цветовете – светлата дамаска се цапва бързо, особено в кухнята.

2. Необходими инструменти
Ще са необходими клещи със заострени щипци, плоска отвертка, остра ножица и такер. Ако нямате такер, можете да се снабдите с него от магазините за строителни материали срещу 20-30лв.

Необходими инструменти

3. Свалете седалките на всеки стол
Обикновено седалките се държат от 4 винта. Обърнете стола наобратно и развийте винтовете.

4. Разхлабете скобите
С помощта на плоската отвертка внимателно повдигнете старите скоби, които държат дамаската

Разхлабете старите скоби

5. Извадете скобите
С клещите извадете всяка една скоба. Внимание! Събирайте извадените скоби в кутийка – повярвайте ми… ако не го направите и останат скоби на пода има голяма вероятност да се нараните като стъпите върху тях.

Извадете скобите

6. Отстранете старата дамаска
Свалете старата дамаска, като внимавате да не нараните възглавницата. Обикновенно тя не се износва лесно и може да се използва отново. Ако е повредена (скъсана, надупчена и т.н.) ще трябва да поръчате нова. Във всяка тапицерска работилница могат да Ви снабдят с възглавнички по Ваши размери.

Свалете старата дамаска

7. Отрежете парче от новата дамска
На подходяща маса сложете плата с лицевата част надолу. Върху него сложете седалката с възглавничката към плата. Обърнете внимание на шарките – тяхната посока и позициониране. Не е нужно да режете плата с висока прецизност, но все пак се опитайте да следвате права линия. В противен случай може да не ви стигне дамаска. Както е показано на снимката по-долу, плата трябва да покрива седалктата от долната и страна с по 4-5 пръста.

Отрязване на новата дамска

8. Започнете с коването на новата дамаска
Опънете дамаската добре и започнете с по една скоба в центъра на всяка от страните. Така сте сигурни, че вече фиксирана дамаската няма да мърда. Ако не сте работили с такер (не е нещо сложно), можете да заковете предварително няколко скоби на някоя непотребна дъсчица. Подгънете плата преди да го заковете, така че да се скрие ръба.

Започнете с коването

9. Продължете с коването

След като сте заковали по една скоба в центъра на всяка страна, продължете да погъвате плата и да го ковете през около 5см. Добре е последните скоби – в ъгъла да бъдат на около 1-2см от него.

Продължете с коването

10. Заковете плата по ъглите

Подгънете плата в ъглите и го опънете здраво.  Ако се събира прекалено много плат, можете да изрежете част от него. Заковете го с по няколко скоби във всеки ъгъл.

Опънете здраво плата в ъглите

Заковете плата с по няколко скоби

11. Прикачете седалката към стола
Прикачете отново седалката. В случай, че старите винтове се виждат и не са в добро състояние, можете да ги замените с нови.

Седалката е готова

12. Столът е като нов
На финала сме. Резултатът е перфектен. Предстоят овациите

Столът е като нов