Тютюнопушене в обществените заведения на Европа по закон (с карта)

11
Добави коментар

Писали сме не веднъж каква е позицията ни относно пушенето на обществени места. В „Тази събота“ по bTV, малко преди протеста срещу отмяна на тоталната забрана за пушене, в който се включихме днес, г-н Спас Панчев каза (цитирам):

„В Европейския съюз има много държави. Само две от тези държави, изключае България, имат такъв тип режим в момента. Това е Великобритания и Ирландия. Другите три държави, които в момента имат такъв режим: Гърция, Унгария и Испания… променят в момента закона.“

Това не е така. Инвестирах два часа в бързо интернет-проучване и направих следната „тютюнева карта“ на Европа:

Забележка: Основната част от данните са взети от Wikipedia; останалите – от различни сайтове в Интернет. Данните не могат да се считат за напълно достоверни, но идеята на тази карта е да даде приблизителна представа как изглежда Европа. В Русия законът за забрана на тютюнопушенето влиза в сила през 2014 г. В Германия има местни закони, които ограничават пушенето значително повече, но не във всички области. Това дали един закон е в сила и това в каква степен и доколко ефективно се прилага в дадена държава са две напълно различни теми.

Ако и вие искате България да си остане в зелен цвят, следете какво се случва на www.bezdim.org. Благодарим ви!

Реклама:

Google+ Подобни публикации