Трите най-ефективни пози в йога

5
Добави коментар
lubopav
lubopav

Три от най-полезните основни групи асани в йога. Снимки, видео, ползи и описание.

Всяка поза от системата на Хата йога носи своите безспорни ползи и намира приложение в разнообразни комплекси, но има такива, които лично аз смятам за крайно необходими за съвременния човек. И тъй като разнообразието от асани и варианти в йога е огромно, предлагам на вниманието ви три групи асани:

1. Суря Намаскар (поздрав към слънцето)

Това е последователност от няколко динамично изпълнени пози, като движението е синхронизирано с дихателния процес. Обичайно се изпълняват в началото на всеки йога комплекс, тъй като действат общо тонизиращо на тялото, затоплят го и подготвят мускулатурата за предстоящата практика. Дори да не намерите време за изпълнението на други пози, отделянето на 10-15 минути в началото на деня за да поздравите слънцето ще направи денят ви по-свеж и енергичен, ще стимулира абсолютно всички жизнени функции и ще повдигне настроението ви. (Вижте видео в края на материала)

2. Тазоотварящи

Това е една група, обхващаща пози с различно ниво на трудност. В зависимост от степента ви на напредналост и двигателната ви активност бихте могли да включите в практиката си както такива за абсолютно начинаещи, така и за напреднали с дългогодишен „стаж”.
Причината поради която ги считам за особено полезни е, че тазът е една от най-пострадалите от заседналото ни ежедневие области от тялото. Докато на изток една голяма част от ежедневните дейности се извършват в някакъв вид кръстосан седеж върху земя, то в Западния свят използваме столове през една голяма част от деня. Поставянето на краката в тази позиция на асистиран полуклек води до функционално скъсяване и частично обездвижване на задните бедрени мускули, сгъвачите на бедрото (т. нар. „хип флексори”), малкия седалищен мускул и другите дълбоки мускули в областта на седалището. Това, от своя страна води до значително намаляване на подвижността в центъра на тялото и понякога – изместване центъра на тежестта от естествената му позиция. Освен това седящата позиция води до забавена циркулация на кръв в тази област, а липсата на достатъчно оросяване намалява ефективността на вътрешните органи, разположени в непосредствена близост.
При системна практика, тазоотварящите пози ще подобрят подвижността в централната част на тялото, ще кръвоснабдят и оптимизират функцията на репродуктивната система.

3. Обърнати пози

Това също е доста голяма група пози, които също както тазоотварящите, могат да бъдат отнесени към различни нива на напредналост. Най-общо казано, за обърната може да се счита всяка поза, която отвежда главата под нивото на сърцето.
Това, което прави обърнатите пози толкова ползотворни е факта, че здравето на гръбнака ни е в пряка зависимост от гравитационните сили. Абсолютно всички болезнени състояния на прешлените са резултат на компресията, която тя оказва върху тях. Обръщайки се с главата надолу, ние обръщаме действието на тези сили и гравитацията работи в наша полза, неутрализирайки компресията, издължавайки гръбнака и освобождавайки място между отделните прешлени. Обърнатите пози имат отношение в редуцирането на теглото, облекчават варикозни вени, улесняват работата на сърцето.

Обърнатите пози за изключително разнообразни и всяка от тях носи в себе си своите специфични ефекти, които би било невъзможно да изброя в един кратък материал.
Важно е обаче да се отбележи, че има ситуации, при които не е препоръчително поставянето на тялото в обърната позиция, а именно: високо кръвно налягане, специфични заболявания на очите, свръхтегло.
След изпълнението им е необходимо да се заеме съответната ресторативна поза, за нормализиране на кръвообращението.
Към по-сложните асани горещо препоръчвам да се подхожда с необходимия респект и не без съдействието на опитно лице.

Ако имате въпроси и прецените, че имате нужда от консултации, можете да ме откриете на:
[email protected] ; http://strgrace.blogspot.com/

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, споделете я с приятели чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Tags: гравитационни сили, здраво сърце, йога асани, йога за модерни хора, Маргарита Манева, обърнати пози, отворен таз, проблеми с гръбнака, проблемно забременяване, репродуктивно здраве, суря намаскар, съвременна йога, тазоотварящи пози, хата йога