Днес+ :: „Кризата на ценностите“ в „Септември“ на Гео Милев на изпита по литература в СУ

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

„Кризата на ценностите“ в „Септември“ на Гео Милев на изпита по литература в СУ

09.06.2013 11.31

Между тема за поемата „Септември“ на Гео Милев и съпоставка на цитати от стихове на Иван Вазов и Пейо Яворов избират да пишат на днешния изпит по български език и литература кандидат-студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от висшето училище.

Изпитът е от втората изпитна сесия и за него Лора Цанова от Видин е изтеглила темата за първата изпитна задача – създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Кандидат-студентите, избрали тази задача, ще пишат по темата „Кризата на ценностите в поемата „Септември“ на Гео Милев“.

Ако изберат втората изпитна задача, кандидат-студентите трябва да съпоставят следните цитати и да осмислят поставените в тях проблеми: „И днес йощ Балканът щом буря зафаща, спомня тоз ден бурен, шуми и препраща славата му дивна като някой ек“ от „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов и цитатът : „И може би в заключена тъмница от своя зов аз слушам ек.“ от „Песента на човека“ на Пейо Яворов. На днешния изпит по български език и литература в СУ се очаква да се яват 1 410 кандидат-студенти. /btvnews.bg

Днес+