Ще се преразгледат разрешителните, таксите за бизнеса и Законът за обществените поръчки / Правителство / Политика / Ekip News

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Видео към новината
Снимки към новината

Правителството обмисля създаването на нов Закон за обществените поръчки. Ако не бъде създаден нов закон, то досега действащият ще бъде променен. Целта е осигуряване на по-голяма равнопоставеност на фирмите и разширяване на кръга, който има достъп до обществените поръчки. Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски след среща с представители на работодателските организации. Целта на срещата бе консултации за разработването на мерки, които да доведат до подобряване на бизнес климата в България.

„Тепърва ще решим – дали да бъде изцяло нов закон, или можем да направим поправки в сега действащия закон. В момента много пъти са се правили поправки”, отбеляза Орешарски.

Повече от час продължи срещата, на която работодателските организации са изразили готовност да подпомагат правителството при промяната на закона.

В срок от две седмици ще бъде създадена работна група на равнище заместник-министри и с представители на работодателските организации. Те ще направят преглед на регулаторните режими и предложения в посока на тяхното облекчаване.

„У нас има 1200 лицензионни и други режими, които тормозят създаването на устойчиви високоплатени работни места”, коментира премиерът Орешарски, според когото големият брой разрешителни утежнява бизнес обстановката в страната. Затова е нужно тяхното редуциране, като всички разрешителни, които са по европейски образец, ще бъдат запазени. Освен това се предвиждат мерки за скъсяване на сроковете за различни административни услуги. Правителството ще преразгледа административните такси за бизнеса с цел да станат по-леки. Така условията за бизнес в България ще бъдат улеснени.