Съдената от МВР надзорничка Радослава Димитрова: Продадох папагала Коко, за да си платя гаранцията!

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Скандалната бизнесдама Радослава Димитрова от Варна, известна още с фамилиите Вангелова и Яламова, която в продължение на 9 месеца през 2009 г. изхарчи на местната полиция 75 хил. лева и бе подведена под отговорност за това, че лъга органите на реда с фалшиви сигнали, днес за първи път изповяда личната си трагедия пред репортери на “ШОУ”.
Повод да разберем какво се случва с нея бе отложено заседание на съда във Варна по делото, заведено от МВР срещу лъжливата строителна надзорничка. Срещу бизнесдамата и партньора й Боян Юриев вече са минали 4 съдебни заседания и се очаква през септември най-накрая делото да приключи с присъди.

Радослава и 23-годишният тогава Боян се записаха в полицейската статистика като рекордьори по “брой сигнали на час” –

за взривни устройства, вуду магии и какви ли още не причудливи заплахи

Варненката се оплака от два палежа на автомобил и офис, вуду магия с черва от пилета, няколко заплахи за бомба и други кошмари, чрез които всъщност е целяла да се спаси от дело, заведено срещу нея от собствениците на “Днепр” ООД – украинското семейство Ирина и Олександр Непомящий. Като се вижда натясно, Радослава Димитрова започва да твърди, че именно украинците стоят зад зловещите заплахи срещу нея. Т.е. планът й е бил по изпитаната схема “Крадецът вика “Дръжте крадеца!”. Семейство Непомящий още през 2009-а дадоха интервюта пред “ШОУ”, че са били ощетени с близо 2 милиона евро от 2005 г. насам. Парите си те дали като инвестиция за изграждането на комплекс “Розали” край Международния дом на журналистите в Златни пясъци. Непомящий описаха мъките си с некачественото строителство, наводняването на комплекса и изоставянето му. От безкрайното ходене по мъките Ирина се разболява сериозно, две сърдечни кризи прекарва в България и съпругът й Олександър. Семейството стига дотам, че потърсва помощта на посолството на Украйна в България. С днешна дата спорният обект е довършен от друга фирма, все още е неразпродаден, а украинците пътуват между България и родината си и се опитват да преодолеят разочарованието си от нашенските нрави и пинизи. Ирина е била за последно в България през април т.г., когато е трябвало да се яви като свидетел срещу Радослава Димитрова в съда. Разказва, че там е видяла още много свидетели и чула още и

невероятни неща от житието-битието на варненската измамница

През смях ни разказва как, когато полицията отишла да търси в комплекса на сем. Непомящий тефтера, в който според Радослава разследващите трябвало да открият писмена заплаха от страна на Олександър, че иска да я залива с киселина, намерили вътре… любовни стихове. Оказало се, че портиерът на обекта намерил първи въпросния подхвърлен от Радослава Димитрова тефтер и почнал да си пише лирика в него. Във форумите по темата за нашумелия във Варна случай често украинците прочитали коментарите на автор, подписан като “Парадокс”, зад чието име бързо разпознали “злия си” гений Димитрова. Странностите й – че гледала папагал в офиса си и че се интересувала от вуду магии, ходжи и прочее щуротии, остават в по-“десертната” част на менюто от Радославините козни.

Още в самото начало на случая, повечето хора си мислеха, че жената е “откровено луда”. Прокуратурата обаче не се подведе по тази линия и веднага наложи гаранция от 5 хил. лева на лъжливата бизнесдама. Въпреки това Радослава Димитрова продължи да лъже. Тя каза пред журналисти: “Не е вярно, че съм обвиняема! Кой ви каза, че съм с парична гаранция?! Няма да говоря, докато не свърши всичко”. По онова време украинците вече я съдят, а назначената съдебно-техническа експертиза потвърждава съществените недостатъци и дефекти на обекта. Именно тогава Димитрова започва серията от престъпни сговори и саботажи, за да изкара Непомящий

терористи, застрашаващи живота й

Така тя цели да осуети гражданските дела, чрез които Непомящий търсят от нея и строителя на обекта Пламен Петров 155 000 лева заради причинените щети. Радослава Димитрова започва да се жалва в полицията в целия спектър на фантазиите си за заплахи, което в крайна сметка дотолкова преминало границите, че усъмнило полицаите. Но докато се стигне дотам, в продължение на 9 месеца МВР охранявало бизнесдамата. Конспиративните й измислици стигнали до следната “статистика”: около двайсетина били сигналите, в които ту ставало въпрос за чупене на прозорци, ту за палежи и поставяне на бутафорни бомби. В някои от “сериите”, “в кадър” влизали маскирани лица, които минавали пред офиса й, а най-интересен бил “филмът” с вуду магия от пилешки черва пред входната й врата. При всички оплаквания и сигнали до полицията надзорничката насочвала обясненията си към Олександър Непомящий като вероятния подбудител на атаките срещу нея.

В един момент разследващите успели да наредят пъзела, при който лъснала комбината между Вангелова и т. нар. ходжа Боян, и че всичко е плод на тяхна конспирация. Закопчан от полицаите, “съдружникът” по неволя Боян Юриев си изпял всичко.

На Радослава полицаите направили клопка –

повикали я да й дадат указания как да действа при повторно обаждане на изнудвача и използвали СРС-та. Така прихванали разговор между нея и съучастника й Боян. В него тя му обяснява как да действат и му предложила, ако бъде арестуван, да каже, че е бил нает от Непомящий и още едно лице, наето да поставя бутафорните взривни устройства пред вратата на офиса й. Казала му, че в полицията е видяла неговите данни и даже ги цитирала, за да бъде по-убедителна. Именно заради това тя е обвинена и в разгласяване на следствена тайна.

И до днес Радослава Димитрова продължава да твърди, че е абсолютно невинна и че Боян вероятно имал необясним за нея мотив да я топи пред полицията. Тя дори стига още по-далеч, като казва, че всъщност била инструктирана от разследващите да се обади на Боян, както и че разговорът от СРС-тата били част от “нейния инструктаж”. В момента, с наближаването на финала на делото, тя е заела ролята на страдалка, чийто бизнес бил съсипан заради… охраната, която е била постоянно до нея и “плашела клиентите”. „9 месеца с охрана да ходиш – много инвеститори се дръпнаха! Те просто ме съсипаха!…”, казва “дамата с папагала”. Може да излезе, че според нея полицията трябва да й плати, задето като я е пазила, й е прогонила клиентите…

„Невинна съм и ще докажа това в съда! Не знам кой е виновен за всички неща, но някой трябваше да бъде, защото много се проточи разследването. И виновната трябваше да съм аз, защото съм лесна за манипулация!”, твърди днес пред „ШОУ” надзорничката. И допълва, че освен сриването на доходоносния й бизнес, изгубила и близък човек: „Татко почина. Толкова много ги преживя нещата. Отиде си на 15 февруари 2011 година малко след като ме освободиха…”, обяснява тя. Освен това й се наложило да продаде любимия си папагал Коко – от скъпата и рядка порода Ара, за да си плати гаранцията. „Продадох го на фирма, която се занимава с животни – за 3500 лева. Наложи се да си продам и златата. Майка ми добави част от пенсията си и така платихме паричната гаранция от 5000 лева”, разказва за финансовите си премеждия обвиняемата. И добавя, че за погребението на баща й се наложило да теглят кредит.
Относно изхарчените заради нея 75 бона на МВР, Димитрова счита, че силовото ведомство щяло да пие една студена вода. „Не знам, но доколкото разбрах от юристи, те са изпуснали срока да внесат иск за тия пари!”, коментира Радослава.

Орлин ФИЛИПОВСКИ,
Еми МАРИЯНСКА

ОЩЕ НЕВЕРОЯТНИ ИСТОРИИ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА „ШОУ“, КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 11 ЮНИ