Пускат магистралата до Дупница до края на месеца

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Магистрала “Струма” от Долна Диканя до Дупница ще бъде пусната предсрочно до края на месеца, съобщиха от Министерството на транспорта.Освен този участък, още три големи, финансирани по оперативна програма “Транспорт”, обекта ще бъдат пуснати до края на лятото. В началото на юли трябва да бъде пуснат последният лот на магистрала “Тракия” от Зимница до Карнобат и така след четири десетилетия най-после ще може да се пътува по аутобан до морето. В началото на юли ще бъде прерязана и лентата на първия готов участък от железопътната магистрала “Тракия” от Михайловец до Калояново. Предсрочно в средата на юли трябва да е готова връзката на Софийския околовръстен път с магистрала “Хемус”, т.нар. нулев лот на “Хемус”. С пускането на пътния възел ще се облекчи движението по най-натоварения участък през който минават 25 000 автомобила на денонощие в едната посока.
Досега със средства по оперативна програма “Транспорт” са положени 27 км нови жп линии, ремонтирани са още 169 км жп линии, изградени и модернизирани са 82 км пътища, построени са 13 км метро с 13 нови станции. Това отчете инж. Галина Василева, директор на дирекция “Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която отговаря за оперативната програма по време на комитета за наблюдение. До този момент са договорени над 1.962 млрд. евро, което е 98% от бюджета. Разплатените средства надхвърлят 930 млн. евро, отчете Галина Василева.
Комитетът за наблюдение е взел решение за прехвърлянето на 10 млн. евро от средствата за морските пътища (4 ос на програмата) към подобряване на интермодалността (3 ос на програмата) . Средствата ще бъдат инвестирани за модернизирането на жп гари. Проектирането на магистрала “Хемус” пък ще стане със средства от техническата помощ на оперативната програма, е решил още комитетът за наблюдение. Вече има един изцяло завършен жп проект. Това е от Свиленград до турска граница, отчетоха от Национална компания “Железопътна инфраструктура”. До края на този програмен период през 2015 г. изцяло ще бъде завършено жп направлението Пловдив – турска граница и влаковете ще могат да се движат със 160 км/ч, обещаха от НКЖИ. За целта обаче БДЖ ще трябва да купи такива локомотиви, защото в момента няма. В момента се работи в участъка от Димитровград до Свиленград, чието изграждане започна още преди влизането на България в ЕС и трябваше да е готов до края на 2010 г. Това обаче не стана и България загуби 70 млн. евро по ИСПА. Сега новият пусков срок е средата на 2014 г. До 2015 г. трябва да е готова и част от железопътната магистрала “Тракия” от Септември до Бургас. През юли трябва да е готов участъкът Михайловец – Калояново, а другите два – Стара Загора–Зимница и Церковски–Карнобат–Бургас – до средата на 2014 г., казаха от НКЖИ. До края на годината се очаква да бъде напълно завършена първата фаза на проекта за изграждането на речна информационна система в българската част на река Дунав. Това отчетоха от държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”. С добри темпове върви и втората фаза на проекта – израждането на речния информационен център в Русе. В кратки срокове трябва да започне работа и по надграждането на системата за управление на корабния трафик в Черно море (VTMIS).В ход е и търга за купуване на специален кораб за нуждите на изпълнителна агенция “Проучване и поддържане на река Дунав”. С две години предсрочно ще е готов третият лъч на метрото от кв.”Овча купел” до бул.”Ботевградско шосе”. Плановете на общинската фирма “Метрополитен” са той да е готов в периода 2017 – 2018, посочиха от Министерството на транспорта. С изграждането му общата дължина на метрото ще достигне 57 км с общо 54 станции, а подземната железница ще се ползва от над половин милион пътници дневно. В момента се строят трасетата от бул. “Цариградско шосе” до летище “София” и от жк.”Младост 1” до бизнес парка в жк.”Младост 4”.

Към статията няма коментари. Напишете първия.