Агератум

25
Добави коментар
maritime
maritime

Ageratum

Хората го наричат „синьо пухче“ заради цветчетата, които наподобяват плюш и цъфтят в различни нюанси на синьото и виолетовото. Височината е от 15 до 60 см, листата са сърцевидни. Образува малки храстчета, които стоят великолепно в балконски саксии и сандъчета. Цветчетата са в синьо-лилаво и представляват съцветия кошнички, събрани в щитчета.

 

Грижи –  Засявайте семената напролет. Може да се размножава и чрез разсад или връхни резници (режат се през март-април и се вкореняват за кратко време). Трябва да засаждате младите растения на разстояние 20 см. У нас агератумът се отглежда като едногодишно растение. Можете да го отглеждате и на слънце, и на полусянка. Вятърът не пречи на развитието на растението. Важно е почвата да е леко песъчлива. Поливайте агератума редовно, ако е на слънце – по- често. Можете да наторявате на 15-20 дни.  Агератумът цъфти от средата на май до октомври.

Внимание!!! Агератумът ухае прекрасно, но е неподходящ за алергични хора –  той  предизвиква дразнене на лигавицата и алергична реакция.