Специалисти на Конференция във Варна: ваксините не водят до аутизъм

0
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

д-р Бистра Власакова, анестезиолог от Бостън,
Пенка Георгиева, пациентски организации,
Мариана Николова, директор на Карин дом

Специалисти ще изготвят Национална програма по  аутизъм. Ангажимент за това пое министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Пациентските организации настояват и за създаване на два пилотни национални центъра по аутизъм в София и във Варна. Това съобщи Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, по време на Международна конференция по аутизъм, която се провежда във Варна. 

Ваксините не причиняват аутизъм

Д-р Бистра Власакова, анестезиолог и д-р Рамзи Назир, педиатър от Бостънската детска болница, които са лектори на Международната конференция по аутизъм във Варна, изразиха категоричност, че аутизмът не се дължи на ваксините, поставяни на децата по имунизационен календар. По данни на щатския Федерален център по заболявания връзка между ваксините и аутизма няма. Той се дължи най-вече на генетично предразположение, допълниха още двамата лекари.

 

Сн. Пенка Георгиева, пациентски организации, д-р Ремзи Назир, педиатър – Бостън, Мариана Николова, директор Карин дом

 

Фондация Карин Дом е домакин на Международната конференция по аутизъм. Във фондацията работят с деца на възраст между 3 месеца и 18 години, които имат физически или умствени увреждания. Също така се провеждат специални занимания с деца с аутизъм, такива със сензорни проблеми, хиперактивност или други поведенчески, или обучителни трудности. На година 150 деца преминават през консултации, физиотерапия или други занимания като плуване, художествени и музикални сесии.

Пациенти се обединиха около мнението, че е нужно спешното изграждане на единна Програма, която да обхване всички деца. Към момента има места, на които се работи добре, но като цяло е на парче, коментира Пенка Георгиева.

Според данни на  Министерство на образованието и науката, броят на децата в аутистичния спектър е около 500. Световната здравна организация посочва, че в световен план е засегнато средно 1 на 110 деца, което означава около 60 000 деца за България
 

Подобрява се диагностиката на аутизъм

Броят на развилите аутизъм не се увеличава с всяка година, а се подобрява диагностиката. Дълги години всички влизаха под общ знаменател – деца с проблеми в развитието. Днес диагностиката е много по-добра, което помага аутистите и техните родители да се справят по-пълноценно с различните проблеми, възникващи от това състояние.
Важно е родителите при най-малки сигнали, че е възможно детето им да е в аутистичния спектър, да споделят притесненията със специалисти.

 

 

loading…