Топиар – изкуство в градината

1
Добави коментар

Приказни градини, причудливи форми, свежи растения – това е най-точното описание на топиарът. С топиари превръщате всяка градина в произведение на изкуството. Как да си направите топиар за вашата градина?

Думата топиар всъщност има две значения. От една страна, това са растения, които приспособявайки се към създадените им условия, приемат определени форми по време на растежа си. С годините обаче хората започнали да определят като топиар всички растения, които са оформени по подобен специфичен начин.

Развитие на топиарите през годините

Съществуват сведения, че още градинарите в Древен Рим се занимавали с декоративно градинарство и превръщали обикновени храсти и дървета в топиари. В Китай и Япония също се увличали по създаването на топиари, но тамошните градинари развили изкуството и го превърнали в предшественик на съвременния бонсай.

По-късно, покрай войните и борбата за територии, градинарството останало на заден план и се възродило едва през Ренесанса, когато топиарите започнали да придобиват още по-нестандартни и вълшебни форми. Около 17. век модата завладяла градините на владетели, благородници и представители на елита.

Изкуството било пренесено и отвъд океана. В щатите Уолт Дисни решил да „обзаведе“ Дисниленд с топиари на негови популярни анимационни герои. Смята се също, че той е първият човек, който е направил топиарите преносими.

Форми и растения за топиар

Това му е хубавото на топиара – единствената му граница е въображението на градинаря. Първоначално хората започнали с по-лесни и обикновени форми като геометрични фигури и спирали и постепенно навлезли изображенията на хора, животни, библейски и приказни мотиви, пресъздаване на сцени по зададена тематика. Французите пък въвели ниските топиари – композиции, които на пръв поглед наподобяват лабиринт, но погледнати отгоре се превръщат в забавна игра на форми и фигури.

Що се отнася до използваните растения, то топиарите изискват такива с по-малки листа и игли. Освен това е желателно да са вечнозелени и да образуват гъсти „корони“. Сред най-често използваните растения за топиари са бук, тис, хвойна, глог, чемшир. Колорит внасят някои цветя и билки, а с бръшлян се скриват несъвършенствата.

Какво ви трябва, за да си направите топиар?

Единствените „инструменти“, които ще ви помогнат за създаването на неповторим топиар, са остри и здрави ножици и избрана от вас телена форма, към която да прихванете растението. По-опитните градинари не се нуждаят от шаблони и извайват топиари само с помощта на ножица, но за начинаещите формата е задължително условие за получаването на отличен резултат.

Заредете се и с търпение – не очаквайте шедьоври, ако бързате. Топиарите изискват деликатен подход и точна ръка, подрязват се по малко и на определен период. Желателно е също времето да е хубаво – вятърът може да ви подведе и да излезете извън „контурите“ на телената форма.

Как да си направим топиар?
Нищо не ви спира да украсите и вашата градина с топиари. Има няколко начина, по които може да го направите:

Вариант 1 – ако имате вече пораснал храст, „облечете“ го с телената форма, която искате да приеме. След това отрежете клоните и листата, които излизат извън шаблона. С бръшлян и торфен мъх заличете следите от телената форма.Вариант 2 – вътре в телената рамка, сложете достатъчно количество торфен мъх. Върху него разположете растението и след това преместете композицията на подходящо място в градината.Вариант 3 – напълнете добре дъното на телената форма с влажна почва, в която да посадите избраното от вас растение. Наблюдавайте го, докато расте, и го „насърчавайте“ да приеме формата на шаблона.

Всички топиари изискват умерено слънце и поливане, малко над нормалното. Все пак не забравяйте да прочетете условията, в които нормално се развива растението, което сте си избрали.

11.06.2013/ Христина Спасова