В МТГ – Делфин спуснаха на вода „Albatros“

2
Добави коментар

Втори кораб от тип саморазтоварваща се драга ще строи Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин“, съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на компанията Светлин Стоянов.

По-рано днес на официална церемония бе спуснат на вода първият кораб от серията – ALBATROS. Съдът ще бъде дооборудван на вода обясни Стоянов, като добави, че вероятно този процес ще продължи около 5 месеца.

Спуснатият на вода и корабът, който предстои да бъде построен са поръчани от холандската компания Dutch Dredging. Строителството се реализира съвместно с IHC Merwede. Корабът е предназначен за поддръжка на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища, както и участие в изграждането на хидротехнически съоръжения. Същият се строи под наблюдението на Bureau Veritas – клон Варна. [youtube width=“540″ height=“320″]PJHuRPQzERU [/youtube] „Надяваме се да има развитие за морската индустрия“, заяви още Светлин Стоянов в отговор на въпрос за очакванията му към новия транспортен министър. „Той е много добре запознат с нашите проблеми“, добави той.

“Впечатлени сме от добрата работа на българските корабостроители”, заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Dutch Dredging, Кийс Ван де Грааф – младши по време на церемонията по залагане на кила на ALBATROS.  Според него спуснатият на вода кораб ще бъде използван в западноевропейски портове, но е напълно възможно да послужат и в България. “Имаме интерес за поддръжка на българските пристанища”, каза тогава той.

Снимки:

ALBATROSS 2

Фото: Тодор Иванов

Maritime.bg – Курс