Как да различим компютърен вирус, червей и троянски кон

1
Добави коментар

Вирусите, червеите и троянските коне са злонамерени програми, които вредят на вашия компютър, но са различни помежду си. Обща грешка, която потребителите правят, когато компютърът им е заразен, е да сгрешат червей или троянски кон с вирус. Като думи троянски кон, червей и вирус често се използват като синоними, но те не са. Знаейки разликите, вие ще можете да осигурите по-голяма сигурност за вашия компютър.

Какво е вирус?

Компютърният вирус се прикачва към програма или файл и се разпространява от един компютър на друг, като оставя зарази докато пътува. Подобно на човешкия, и компютърният вирус може да действа разнообразно. Някои вируси причиняват леки дразнещи ефекти, докато други могат да унищожат вашите хардуер, софтуер и файлове. Почти всички вируси се закачват към работен файл (програма), което означава, че вирусът може да съществува във вашия компютър, но всъщност да не влияе, докато не отворите файла (програмата). Важно е да се знае, че вирусът не може да бъде разпространен без човешко действие като изпращане на мейл със заразения файл, или просто прехвърляне на файл.

Какво е червей?

Червеят е подобен на вируса по дизайн и е смятан за негов подклас. Червеите също се разпространяват от компютър на компютър, но могат да пътуват без човешко действие. Червеят взема надмощие над файловете или информационните бази на вашия компютър, което му позволява да се движи без помощ. Най-голямата опасност от червея е неговата възможност да се размножава във вашата система, така че вместо един, вие можете да изпратите стотици или хиляди, които да създадат унищожителен ефект. Пример за това е червей, който ще се изпрати до всеки от вашите контакти в адресния списък с мейли. След това той се изпраща и до контактите на получателя и т.н. прогресивно. Поради възпроизвеждащата се природа на червея и възможността му да пътува през мрежи, той консумира твърде много системна памет, довеждайки уеб-сървърите, мрежите и харддисковете на персоналните компютри до невъзможност да работят. По-съвременни версии на червеи са проектирани да позволят други потребители да контролират компютъра ви от разстояние.

Какво е „Троянски кон”?

Троянският кон е пълна измама, също като митологичният Троянски кон, на когото е кръстен. Троянският кон първоначално ще ви заприлича на полезен софтуер, но веднъж инсталиран, ще навреди на вашия компютър. Тези, които го получават, най-често биват подведени да го отворят, защото той изглежда от легитимен източник. Когато бъде активиран, резултатите могат да са различни. Някои „троянци” са проектирани да бъдат по-скоро дразнещи, отколкото враждебни. Например сменят картинката на десктопа, добавят други изображения и пр. Но той може да причини сериозни проблеми, като трие информация. „Троянците” са известни и с това, че създават „задна” врата за други потребители, които да имат достъп до вашата конфиденциална информация. За разлика от вирусите и червеите, троянците не се разпространяват, като заразяват други файлове и не се размножават.

Какво са „смесени заплахи”?

Смесената заплаха е по-изискана атака, която съчетава най-лошите аспекти на вирусите, червеите и троянските коне. Смесените заплахи могат да използват сървъри и Интернет, за да се активират и след това да се предават. Характерно за смесените заплахи е, че те могат да навредят, като инфектират система или мрежа чрез много методи от много точки и да експлоатират уязвими места.

Съвети за борба с вируси, червеи и троянски коне.

Дръжте оперативната система винаги обновена! Първата стъпка е да се уверите, че вашата оперативна система е актуална. Това е особено важно, ако използвате Microsoft Windows. Второ, вие се нуждаете от антивирусен софтуер, който също трябва да актуализирате често, за да сте уверени, че имате последните подобрения. Също така е добре да се убедите, че вашата антивирусна програма може да „сканира” имейли и файлове, които сваляте.

Използвайте „предпазна стена” (Firewall)! Трябва да инсталирате защитната стена, която е предпазваща система от неоторизиран достъп до вашия компютър. Това е или хардуер и/или софтуер. Хардуера Firewall предлага високо ниво на защита от повечето форми на атака, идващи отвън и може да бъде купен като единичен продукт на много места. За съжаление, когато се бие с вируси, червеи или троянски коне, хардуерният Firewall може да е по-малко ефективен от софтуерния Firewall, като игнорира червеи в имейлите и интернет-трафика. За индивидуални потребители най-популярният Firewall е софтуерният, който предпазва вашият компютър от външни атаки и предоставя защита от най-популярните троянски коне или червеи. Недостатъкът на софтуерния Firewall е, че той предпазва компютрите, на които е инсталиран, но не и мрежите. Важно е да се знае, че сам по себе си Firewall няма да ви отърве от проблемите с вирусите, но когато е използван заедно с оперативната система и добра антивирусна програма ще добави голяма доза сигурност за вашия компютър или мрежа.

Източник: Ванджи Бийл, Webopedia.com