За да облекчите възпаленото ухо, капнете топло бебешко олио!

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Загрейте на водна баня за не повече от минута 1 ч.л. бебешко олио или зехтин – не трябва да бъде много горещо – и с помощта на капкомер нанесете топлото масло в болезненото ухо.

Внимание – при съмнение за перфорирано тъпанче – признак за което е изтичането на секрет от ухото – накапването на каквито и да било течности в ушния канал е абсолютно противопоказно.

По евстахиевата тръба течността от средното ухо се оттича навън. При натрупването й се създават условия за намножаване на бактерии, които причиняват инфекция. Проблемът най-често засяга децата, но се среща и при възрастни.

Стимулирайте оттичането на секрета

Пригответе си пикантна пилешка супа или боб с чили сос. Консумацията на лютиви подправки стимулира оттичането на слузестия секрет от ухото и по този начин облекчава болезнения натиск.

Пийте много вода. Мускулите, които осъществяват гълтането, подпомагат и отварянето на евстахиевите тръби, което стимулира отделянето на течността от средното ухо.

Правете гаргара с топла солена вода. Така ще подобрите кръвоснабдяването на евстахиевите тръби и ще намалите отока, който ги блокира.

Купете си тинктури от ехинацея и канадски хидрастис. Първата билка стимулира имунната система да се пребори с инфекцията, а втората подобрява дренажа на течността от ухото. Добавете по 1 пълен капкомер от двете тинктури към малко вода и пийте през 2-3 часа.

Спете на две възглавници, за да поставяте главата си по-нависоко. Това ще намали налягането в тъпанчевата кухина и ще подпомогне оттичането на течността от ухото.

Някои мъже в напреднала възраст имат косми в ушния канал. Това е предпоставка за замърсяване, тъй като ушната кал се захваща и полепва по тях. В такъв случай използвайте уред, с който да премахнете космите от ушите си.

За да избегнете заглъхване в ушите, подобрете кръвообращението си и поддържайте нормално кръвно налягане.