Бездомните кучета и климатът виновни за лайшманиозата

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

АНГЕЛ КУНЧЕВ

Бездомните кучета са основният резервоар на паразита, който причинява рядката болест висцерална лайшманиоза, поразила за кратко време няколко българи.

Среща се и у други животни, но по-рядко. Преносители са насекомите флеботоми, които разговорно наричаме папатаци. Най-често след ухапване от тях боледуват хора в Горнотракийската низина и по поречието на Струма.

Стара Загора и Благоевград си делят първото място с по 34 случая през последните 25 г. Пловдив и Хасково са с по 10, в другите селища случаите са по-малко. За този период у нас диагнозата е поставена на около 120 души, почти всички са се заразили у нас. Пповече от половината от тях са деца под 18 години.

Вероятно защото прекарват повече време на открито особено през топлите месеци. Това съобщи за „24 часа“ главният санитарен здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев.

Лайшманиозата при хората зачестява, когато голяма част от заобикалящите го животни са носители на паразита, а топлото и влажно време улеснява бум на популациите от папатаци.

С промяната на климата у нас случаите се увеличават. От началото на годината паразитът е доказан при 10 болни, 7 от тях в Петрич, по един в Гоце Делчев, Първомай и Смолян. В съседните държави здравните власти също отчитат повече болни от трансмисивни болести, пренасяни от насекоми и гризачи.

Инфекционистите не изключват скоро да се забележи ръст и при други тежки болести, пренасяни от насокоми и гризачи.

Вече има случаи на западнонилска треска, реален е рискът и за денга и чикунгуня – екзотика, доскоро немислима за Европа. Затова здравното министерство сформира работна група, която ще пише програма за ограничаване на риска.

Той не може да се намали рязко с индивидуални усилия, няма как със сигурност да се опазиш от ухапване на насекоми, преди всичко трябва да се вземат мерки за опаразитените животните и да се пръска срещу комари и папатаци, обясни д-р Кунчев. Затова в Петричко вече вземат проби и обработват площите с препарати.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти