Какво показват ноктите за здравето ни

1
Добави коментар

Забелязвали ли сте малки бели петънца по ноктите си? Появата им се нарича leukonychia. Най-честото обяснение, което си даваме, е че ни липсва калций и цинк. Възможно е, но невинаги е задължително да изпитваме подобен дефицит.

Те могат да са причинени от умерена травма на ноктите. При удар с предмет, почистване на лак, когато не се прави внимателно, по време на маникюр или педикюр и други.

Може да са вследствие на алергия, инфекция или страничен ефект от някои лекарства.

Ако такива бели петънца или ивици се появят по всички нокти, това може да е знак за по-сериозни заболявания като анемия, сърдечни заболявания, цироза, диабет или бъбречно заболяване.

Тънки червеникаво-кафяви линии под ноктите може да са признак на сърдечносъдови заболявания.

Оцветяването на ноктите в синьо понякога показва за проблеми свързани с дихателните пътища- астма, бронхит, пневмония и други.

Различните видове артрит също се отразяват върху състоянието на ноктите. Те стават по-чупливи, жълти и вълнообразни. В повечето случай слабите нокти са в следствие на ниски нива на селен в организма.

Когато имате промяна в цвета, формата или пък сърбеж и задебеляване на ноктите, това обикновено се свързва с гъбични инфекции. Гъбичките по ноктите са упорити, но ако се вземат навременни мерки, могат да бъдат премахнати и за седмица.

Добре е да консумирате храни, богати на калций и селен. По-мазни риби, защото те са богат източник на омега-3 мастни киселини. Яжте пресни плодове и зеленчуци, защото здравето отвътре се вижда отвън.