Откриха 1 тон пилешко със салмонела в Перник

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Експертите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха наличие на салмонела в пилешко месо. При рутинна проверка в складовете и преработвателната база на голям производител на пилешко месо в Перник са били открити над 1 тон заразени с бактерията продукти.

От БАБХ бързат да успокоят хората, че двата серотипа на бактерията, които са били открити при изследването на въпросното месо, са от вида Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са ниско патогенни.

Това, според експертите означава, че дори хората да са консумирали заразено месо, има малка вероятност да се проявят някакви симптоми на инфекция. Първите признаци на заразяване със салмонела са обилно повръщане и диария, често и висока температура.

Все още няма яснота относно първоизточника на заразата. Преработвателното предприятие от Перник е закупувало пилешкото месо от друг голям производител от Стара Загора.

Паралелната извънредна проверка на експертите на БАБХ не е открила отклонения в качеството на месото в складовете на фирмата производител от Стара Загора.

Директорът на Областната служба към БАБХ в Стара Загора – д-р Дамян Миков, потвърди, че складовете на заралиите са „чисти“ и допусна, че е възможно да става дума за вторично заразяване на месото, по време на пътуването му между Стара Загора и складовете на фирмата-получател в Перник.

Имената на уличените във скандала фирми се пазят в тайна, защото според БАБХ: „Не бихме искали да ги дискредитираме. Месото не е попаднало в търговската мрежа и няма опасност от заразяване на хората“.

Административна санкция е наложена на птицепреработвателя от Перник. Продължава работата по установяването на точните огнища и механизми на заразата.

До тогава ще се правят извънредни проверки на територията на търговските обекти и заведенията за обществено хранене, където се предлагат рискови храни.