Александър Цветанов: Жена ми се разболя тежко заради генерици

1
Добави коментар

 Здравната каса в България не лекува хората, тя ги убива. И ще ви обясня защо твърдя това. Ще ви разкажа моя случай и сами ще се убедите в това. Дълги години жена ми приемаше един препарат за психично заболяване. От март тази година НЗОК отказа да плаща това лекарство на фирмата производител и го изтеглиха от лекарствения списък с оправданието, че фирмата не иска да го внася. Това обаче не е вярно. Комисията по цените на лекарствата към МЗ го е премахнала, вижда им се скъпо – 64 лева по цена на Касата. Затова ние сега трябва да го закупуваме на свободни цени – 340 лева кутията. С жена ми сме пенсионери, откъде да вземем толкова много пари? Предлагат други уж подобни лекарства. Последователно смениха на жена ми З вида, Теваквел, Кветиапин, Акорд, Центрокуин. Но вместо да я лекуват, тези лекарства й предизвикаха още две болести, а жена ми страда и от други хронични заболявания. Според нас по тази причина тя разви рабдомиолиза и сензомоторна полиневропатия. Изпитва адски болки в ръцете и краката, като на моменти не може дори да ходи. Смея да твърдя, че тези, които предписват подобни лекарства, причиняват геноцид на хронично болните хора. Вместо да ги лекуват, те гледат да ги уморят, че да не им плащат инвалидни пенсии. Тези хора обират парите от здравните вноски и ги дават в бюджета. За да ги разпределят след това за субсидии на партиите и да се оправдават, че за болните няма пари. Затова, много ви моля, дайте гласност на всичко това чрез любимия ми вестник. Да го прочетат милиони хора и да видят как се грижат институциите за болните хора у нас.

Рабдомиолизата е разрушаване на мускулните клетки

Оказва се, че рабдомиолизата не е заболяване, а синдром на други заболявания, а сензомоторната полиневропатия има повече от 50 форми. Ние обещаваме в следващ брой на “Доктор” да публикуваме професионална информация за тези болести. И все пак ще се опитаме накратко да посочим причините, които провокират посочените тежки заболявания. Накратко, нарушава се връзката между мускулните клетки, което бързо довежда до гибел на мускулната тъкан и в крайна сметка се стига до бъбречна недостатъчност. В по-тежките случаи възникват болки и отоци в мускулите, настъпва рязка слабост, прилошаване и повръщане, урината е с тъмен цвят. При появяването на подобни симптоми се прекратява всякакво физическо натоварване и се търси спешна медицинска помощ.

Причините за възникване на този синдром са:

• Прекалено мускулно натоварване, физически упражнения.
• Въздействие от електрически ток.
• Отравяне с алкохол.
• Смучещи бонбони против кашлица, които понижават нивото на калий в организма и провокират рабдомиолиза.
• Употреба на статини. Сами по себе си и в съчетание с други препарати, също могат да провокират това състояние.
• В редки случаи при предозиране на някои препарати като теофилин например.
• Специалистите препоръчват като профилактика на рабдомиолизата:
•  Бъдете внимателни, ако спортувате.
• Физическото натоварване трябва да е адекватно на походката ви.
• Не спортувайте в студено време навън.
•  Ако приемате статини или други от посочените препарати, редовно посещавайте личния лекар и изследвайте кръвта си.

Полиневропатиите са голяма група заболявания с различна етиология, при които се увреждат множество периферни нерви. На първо място трябва да се споменат възпалителните причини за полиневропатиите. На практика всяка инфекция при определени условия може да доведе до увреждане на периферните нерви.
При много заболявания на различни органи и системи могат да се увредят периферните нерви – полиневритен синдром при бъбречни заболявания, при чернодробни заболявания, ендокринни, васкулитни процеси, диабетна полиневропатия. Голяма група са токсичните полиневропатии в резултат на действието на тежки метали.

Д-р Христо Теодосиев:
Точно за този препарат не бива да виним касата
Изтеглянето му от пазара е решение единствено и само на фирмата вносител

Уважаеми читатели, изпълнихме молбата на този наш читател от Варна и публикуваме неговата емоционална изповед без редакторска намеса. Не са малко болните и страдащи хора, които нямат доверие в здравната ни система и търсят отговори. И ние, верни на принципите си, потърсихме тези отговори. Вижте какво каза по повод това писмо д-р Христо Теодосиев, психиатър.

– Д-р Теодосиев, моля ви да коментирате писмото на нашия читател. Вие можете ли да обясните защо този препарат е спрян и на негово място предлагат генерици?
– Първо, искам да кажа, че без преглед трудно може да се определи дали и защо едно или друго лекарство се отразява негативно на болния човек. Сега конкретно за препарата “Сероквел АстраЗенек”. Нещата стоят по съвсем различен начин. Всичко е много по-просто и касае единствено пазарни отношения. Сероквелът е оригиналният препарат на съответната фирма, но в един момент неговият патент падна и преди около две-три години започва производството на генерици. Нека отбележа за вашите читатели, че генерик означава абсолютно същият медикамент, но произведен от други фирми. Но всички тези лекарства – и оригиналът, и генериците, спадат към групата на кветиапина. Има поне още 10 фирми, които произвеждат това лекарство. Това е причината фирмата вносител на сероквел да закрие своето представителство в България, това се случи някъде към края на януари и началото на февруари тази година. Просто пазарно маркетингово тяхно решение – че няма повече да предлагат този препарат на българския пазар и съответно го изтеглят от пазарната мрежа. В този случай Здравната каса няма никаква вина. Нито тя, нито лекарствената комисия към МЗ, нито който и да било в България може да задължи тази или която и да е друга фирма да продава или да изтегли от нашата страна едно или друго лекарство.

Това е цялата история около препарата. Най-вероятно нашият пазар не устройва фирмата производител и вносител. Това са чисто финансови интереси на големите мегакомпании. Най-вероятно нашият лекарствен пазар им се е сторил прекалено малък и са преценили, че не е оправдано за тях да предлагат “Сероквел”, при положение че има генерици. И пак ще повторя, без да се правя на адвокат на Здравната каса – тя няма никакво отношение към това.

– Д-р Теодосиев, бяхте много ясен. Искам да ви попитам дали тези генерични лекарства оказват по-изразени странични ефекти? Нашият читател смята, че жена му е пострадала именно от тях…
– Всичко е много индивидуално. Но в повечето случаи дозировката на активното вещество е една и съща, както в оригиналния медикамент, така и в генериците. Това е принципно изискване, това е стандарт и аз смятам, че се спазва. Ако генериците не отговарят на тези стандарти, няма да ги пуснат на пазара.

– Т.е. няма как генеричните препарати да са причинили тези две тежки заболявания, за които се споменава в писмото?
– Несериозно е да се твърди такова нещо. Искам да отбележа, че както Сероквелът, така и генериците, същите тези кветиапини, са от групата невролептици, които имат най-малко странични явления. Другите групи невролептици понякога дават странични явления като невролептичен синдром например. При кветиапините това го няма. Единственото, което се приема като страничен ефект от тази група препарати, е сънливостта и поради тази причина ние ги предписваме за прием вечерно време, за да може този лек страничен ефект да премине към физиологичния сън и човекът през деня да си е бодър.

Яна БОЯДЖИЕВА