Месембриантемум – обедно цвете

1
Добави коментар

Зад сложното име месембриантемум се крие красиво и нежно цвете, с което градинарите украсяват балконите си. Как да си отгледате месембриантемум и защо го наричат обедно цвете?

Името месембриантемум произлиза от гръцки и в буквален превод означава обедно цвете. Хората са го кръстили така, тъй като растението разтваря цветовете си по обед, когато времето е слънчево и топло. Цветето идва от земите на Южна Африка, но се среща и в Австралия и Канарските острови.

Съществуват различни видове, повечето от които са едногодишни, затова на градинарите не се налага да мислят как да помогнат на месембриантемум да презимува. На височина растението достига до 15-20см. Цветовете му наподобяват тези на гербера, паричката и маргаритката. Месембриантемум цъфти от юли до септември в червени, оранжеви, жълти, розови, лилави или шарени багри.

Как да си отгледате обедно цвете?

Светлина. Месембриантемум обича слънчеви и топли места, затова му осигурете дом с повече слънчева светлина.

Поливане. Тъй като листата на цветето са по-дебели и имат способността да задържат усвоената вода, растението не обича честото поливане, а предпочита малко по-суха почва.

Почва.Идеална за месембриантемума е песъчливата почва. Цветето не иска наторяване.

Засаждане. Може да си отгледате обедно цвете от семе. Сее се на пролет (март или април), като семената се поставят в по-плитки саксии и се покриват с малко пръст. Докато се захване цветето, поливайте по-често.

Други. Сред най-големите врагове на месембриантемума е лошото време. Пазете растението от ветрове и дъждове, защото заболява и може да умре. Освен това внимавайте за гъбични инфекции.

 

14.06.2013/ Христина Спасова