Синът на обвинения в убийството на Иво Пашалийски умрял от дрога?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

На 7 юни трябваше да финишира делото срещу Светлин Вълчев-Сивия за убийството на известния издател Иво Пашалийски. То бе насрочено за 10 сутринта, но в залата почти до 10,30 бяха само роднините, близките и защитата на убития. В коридора навън бе забелязана адвокатката на обвинения за килър – Траянова, без подзащитния й, а за четенето на пледоарията неговото присъствие е задължително. Скоро стана ясно, че защитничката на Вълчев внася за пореден път болничен лист, удостоверяващ че клиентът й бил получил предния ден хипертонична криза с горна граница на кръвното налягане 190. Съобщеното видимо не изненада никого и само предизвика горчив смях в залата, а сякаш за да изрази и личното си възмущение, портретът на Пашалийски, донесен от майка му,… падна с трясък!

Вдовицата на Пашалийски – Ния Сърбянова, която е лекар и работи като патоанатом в „Пирогов”, не издържа и стана от мястото си, като се обърна към съдията: „Извинете, но докога ще се търпи този 13-годишен цирк?! В крайна сметка и циркът има край! Аз съм лекар и добре разбирам за какво става въпрос. А вие не разбирате ли?! Колко години ще трябва да се търпи това?!”… Съдията Иван Коев красноречиво показа, че добре разбира за какво става въпрос и предупреди с категоричен тон адвокатката на Вълчев, че трябва да направи всичко възможно клиентът й да се закрепи здравословно, за да присъства в залата на 21 юни и че „резервна дата няма да има”.

В продължение на 13 години обвиняемият разиграва институцията с медицински, неявяване на свидетели, забавени експертизи и всякакъв род финтове. Светлин Вълчев-Сивия живее в Арбанаси. За него се знае, че води затворен живот и е отслабнал значително от времето на убийството. Преди немного време е загубил и син. Говори се, че момчето е било зависимо от наркотици. На предишно заседание, когато се разбра това, майката на Иво Пашалийски поднесе съболезнованията си за смъртта на момчето, а Вълчев попита жената, чийто син е умъртвил:

“Ама искрено ли го казвате?!”

Мария Михова му отговори кротко: „Казвам го, защото считам, че не е редно децата да изпреварват родителите си, и защото знам колко много боли…”.

Самият Вълчев очевидно за пореден път е бил чукнат от съдбата и е много вероятно наистина да има „хипертонично сърце”, както пише в документите от великотърновската болница, но нека да припомним, че с високо кръвно са едно поне 70 процента от българите, включително и деца. А при хипертония кризите с горна граница 190 не са нещо необичайно. Кръвното може да се нормализира със съответните медикаменти, примерно инжективно с хлофазолин, след което болният спокойно може да се яви в съда. Сегашното отлагане на заседанието с две седмици със сигурност няма да устрои обвиняемия, защото по всяка вероятност той се е надявал да “забави топката” поне до есента, за след ваканцията на съда.

13 години след убийството на Пашалийски Светлин Вълчев-Сивия е на свобода!

При наличието на осъдителна присъда той не е лежал нито ден в затвора! В миналото се говореше, че над него има политически чадър, на който много вероятно Вълчев се надява да разчита и при сегашната смяна на властта. Според запознати обаче това няма как да стане, защото Сивия е неспасяемо компрометиран. Навремето Вълчев респектираше с имиджа си на спонсор на Тодор-Живковите мемоари и легендата, че от БСП го готвели за премиер преди Жан Виденов. Тогава Александър Лилов обаче наклонил везните към Жан. Днес нещата били коренно различни. „Вълчев е бита карта и ще си понесе заслуженото!”, коментират от червената централа и това дава шанс най-накрая това станало историческо дело да се финализира по справедливост.

Вдовицата на Пашалийски – Ния, пък е подала жалба срещу България в Страсбург за дългия процес.
Журналистът и издател Иво Пашалийски беше убит по особено жесток начин заради комисиона от… 1200 лева. Нелепо дребната сума, която му коства живота, днес звучи като жестока ирония. На 2 юни 2000 година трупът на Иво е намерен във ваната на апартамент в столичния хотел „Хемус” – офис на фирмата на Светлин Вълчев „СВ-Стийл”. Тялото е било толкова обезобразено, че дори съпругата на Пашалийски – патоанатомът Ния Сърбянова, признава, че разпознала мъжа си само по…чорапите! Съобщават й жестоката вест, когато дъщеря им Мария е още бебе. Днес момиченцето вече е пораснало, но не помни баща си. Майката на Ния в продължение на 7 месеца е била в реанимацията на „Пирогов” и само самоотвержената грижа на колегите й успели да спасят живота й, застрашен от хематом в белите дробове. Сега Ния се грижи и за нея. Светлин Вълчев и до днес не е признал вината си, макар тя да е доказана по неоспорим начин.

Припомняме

откъде тръгва всичко

Пашалийски и Вълчев били контрагенти по продажбата на 10 тона хартия. До момента на убийството Иво успял да реализира само 4, парите от които не бил изплатил. След скандал в офиса на Сивия, вероятно под афект, последният пребил жестоко Пашалийски и го умъртвил. Камериерките в хотела чували виковете, но не посмели да отворят вратата на офиса. След това обаче са свидетелствали относно убийството. ДНК-експертизата категорично доказва, че убиецът е Вълчев. Под ноктите му са открити парченца кожа от убития Пашалийски. Срещу Светлин Вълчев е повдигнато обвинение по чл. 116 от НК – за умишлено убийство, предвиждащ до 20 години затвор. Софийски градски съд го признава за виновен и го осъжда на 15 години затвор, както и на парично обезщетение за близките на убития, като постановява половината от исканата от тях сума. Направено е възражение с искането да лежи поне 18 години, но нещата остават такива. Бездруго няма смисъл – всичко остава само на книга. Вълчев е арестуван за няколко дни, след което е освободен срещу 5000 лева гаранция. С годините свидетелите “окапват”. Захваща се сагата с болничните листове, един от които дори е… без диагноза!!! В едно от решенията на Софийски апелативен съд от 2007-а пък четем нещо, на което обикновеният човек се чуди и диви как е възможно: в решението е постановено иззетите веществени доказателства „да бъдат унищожени като вещи без реална стойност”, и се прави забележката, че били направени „съществени нарушения на процесуални правила, които довели до засягане правото на защита на подсъдимия”/?/. Именно по този начин делото е върнато обратно в Софийска градска прокуратура.

Кой държи толкова години Сивия далече от затвора?!

Интересни разкрития по този въпрос в миналото направи адвокат Георги Гатев, който призна, че Вълчев се ползвал с дебели връзки в адвокатурата и следствието. Гатев каза, че още в деня на убийството му се обадила адвокат Ина Лулчева и го помолила “да й съдейства пред полицията за неин познат”… Факт, че започва безконечен фарс от увъртания и нарочно бавене на процеса по всички фронтове. Съдебномедицинската експертиза от аутопсията на Пашалийски се бави цели 7 години. Заседанието след изготвянето й се отлага първия път поради неявяване на свидетели – били сменили адресите. Междувременно разследващата журналистка Маргарита Михнева хваща в кадър Сивия и го уличава в ефир за кражбата на 500 хиляди долара от покойния Койчо Белчев. Пред камерите Вълчев признава дълга си. Заявява, че с Белчев се запознали в кабинета на Жан Виденов.

Светлин Вълчев е участвал и в аферата „Акрам”, но това не попречи на един уважаван иначе писател да го назове „достоен български офицер”, тъй като… убил Луканов. Неяснотите около Сивия са толкова много, че човек се чуди за каква персона всъщност става въпрос, какви са заслугите на този човек, заради които някой го покровителства. По сведения на писателя Петър Христозов, Светлин Вълчев-Сивия бил най-младият български подполковник от НСО. Старите лаври и поддръжници обаче останали в миналото. Дали е така, ще разберем скоро…

Еми МАРИЯНСКА