Доц. Божидар Славчев: Спасихме жена с две матки – това е рядка аномалия!

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Лекари от университетската АГ болница “Майчин дом” в София успяха да помогнат на 28-годишна жена с рядка аномалия – наличие на две матки.

Младата жена е приета по спешност в края на миналата седмица с болки в корема и обилен кръвоизлив. По време на менструалния цикъл едната матка се дренирала по-лошо от другата и по ретрограден път кръвта предизвикала “остър корем”.

“Преминахме веднага към оперативна интервенция за отстраняване, или иначе казано, десностранна хемихистеректомия. Запазихме другата матка заедно с яйчниците”, заяви ръководителят на оперативния екип доц. Божидар Славчев, началник на Клиниката по тазова, онкогинекологична и ендоскопска хирургия в болницата.

Интересно е в случая, че преди години жената е родила нормално доносено дете, като бременността е протекла в лявата матка. Раждането е станало в 34-та гестационна седмица. Любопитно е, че в 3-ти – 4-ти лунарен месец на бременността е наблюдаван рядък феномен, при който “небременната” матка изхвърля цялата лигавица, с което е създала сериозни проблеми на наблюдаващите лекари.

– Доц. Славчев, защо се наложи операцията?
– Преди 3 години младата жена, тя е моя пациентка, дойде на преглед заради болки в корема и тогава се установи, че е с две матки. Докато се мислеше каква интервенция ще е най-сполучлива в случая, налагаше се да се премине и през няколко медицински комисии, жената спонтанно забременя. Слава Богу, бебето беше в т.нар. нормална матка. Бременността протече без никакви проблеми, роди се здраво, право дете – сега е на година и осем месеца. Преди 10-ина дни отново стана дума да се планува операция за премахване на едната матка, но не ни стигна време, както се казва. Изненадващо на 1 юни с болки и обилен кръвоизлив пациентката е приета по спешност в “Майчин дом”. Когато в неделя ме извикаха за операцията, тогава разбрах, че това е моята пациентка…

– Премахнали сте “лошата” матка?
– Да, двете бяха с една шийка. Оптимист съм, че функционалността на матката, яйчниците и шийката е запазена, и жената би могла, ако реши, отново да забременее, когато поиска, защото е млад човек, и може да износи без проблеми плода.

– Преди операцията наложи ли се да си каже думата някоя комисия?
– Не, това е спешен случай, става дума за живота на пациентката. Тя е с кървене, болки, “остър корем“ – тук няма място за изчакване.

– След първото раждане пациентката ви била ли е на комисия, която да й разреши оперативно премахване на едната матка?
– Не е минавала на комисия! Трябва да се знае, че това е голяма и тежка операция, рядка аномалия, не може просто някой да каже: “Хайде да ти махнем излишния орган!” Нещата трябваше да се огледат от всички страни, ние, лекарите, не сме забавили оперативната интервенция. Имам и друга пациентка с две матки, родила е също детенце, но продължава да си живее с двете. При нея няма проблем и не се налага отстраняването на едната матка. Това са аномалии, природата изобилства от такива. Пациентката бързо се възстановява, тази седмица ще бъде изписана!

Люба МОМЧИЛОВА