Видове врати

1
Добави коментар
traiki333
traiki333

Направата на вратите зависи от предназначението и местоположението им. Така например за външни врати се използват предимно ковани конструкции, които са издържливи на атмосферни влияния. За вътрешни помещения се използват лепени и пресовани, както и врати с плоскости от пресовани дървени частици.

В зависимост от конструкцията си, вратите биват: обикновени(ковани и лепени), двойно ковани, таблени, остъклени, гладки – пресовани и други. По броя на крилата си вратите се делят на еднокрили, двукрили, трикрили и т.н. В зависимост от начина на отваряне, вратите биват – на панти, сгъваеми, врати хармоники, пълзящи и прочие., а в зависимост от посоката на отваряне – леви и десни. Леви са вратите, при които пантите се намират в лявата страна, а десни – откъм дясната страна на помещението, към което вратата се отваря.

Обикновени

Изработват се от летви или дъски, наковани на разстояние или плътно една от друга(чрез долепване, на „зъб и глъб“, на „вагонна шарка“ и пр.) Носещата част в конструкцията на тези врати са кушаците, към които дъските се коват или се прихващат на „грот“.

Двойно ковани

Това са обикновено външни врати от два пласта – вътрешният, е лепен, а външния, е кован. Вътрешният може да бъде направен и с напречни и надлъжни фризове. Обикновено и двойно кованите врати се правят най-често само на щок. Може, обаче да се направят на каса или на щок и каса, когато се използват в представителни помещения.

Пресовани врати

Конструкцията на пресованите врати се прави от иглолистен материал, на която се „нанизват“ скарите от летви, или иглолистни дъски с обезсилени(нарязани) фази. Върху конструкцията и скарите се залепват чрез пресоване плоскости от шперплат, дебел 4 мм, след което крилото на вратата се кантва от всички страни. Кантовете за матираните врати се изработват от твърд дървен материал – желателно, е да бъде същият материал, от който, е направен шперплатът. За врати, които ще се боядисват или фурнироват, кантовете са от иглолистен материал.

Остъклени врати

Те се изработват от иглолистен материал и се остъкляват частично или изцяло. Закрепването на стъклата става с дървени лайстни. За да може при подмяна на стъкла да не се наранява дограмата, лайстните се прикрепват към вратата с винтове. За остъкляване на врати се използва стъкло с дебелина 4 мм.