Спукан водопровод заля къща край Дупница

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Една къща в Дупница е наводнена вследствие на спукания водопровод за язовир Дяково в района на „Актавис“, за щастие няма пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Както БГНЕС информира, към 21.20 снощи се е пробил водопроводът между Рила планина и язовир Дяково, намиращ се на 10-на километра след Дупница в посока София. Той се пълни с вода посредством над 15-километров водопровод. Аварията е станала в най-ниската точка на тръбопровода – на около 100 метра източно от фармацевтичния комбинат „Актавис“. Водата нахлува през оградата на предприятието в района на Таблетен цех – 3. Три екипа са отводнявали „Актавис“, то приключи в 1.20 след полунощ. От фармацевтичния комбинат снощи отказаха всякаква информация по инцидента, предаде БГНЕС.

След като е минала през „Актавис“, водата продължава по пътя Самоков – Дупница. Според минали оттам снощи, водата била до средата на вратите на автомобилите. След това водната стихия на входа на Дупница се излива в дома на Димитър Димитров, а след това в река Джерман, минаваща на 5 метра от къщата на възрастния човек. Водата нахлува малко преди полунощ. „Беше до ръба на прозорците, след това нахлу в стаите на двете къщи, образува се езеро, нивото му бе до брадата ми, заля целия автомобил „, каза пред БГНЕС пострадалия. Според него цялата му покъщнина е наводнена, из стаите плували дюшеци и завивки, но той и съпругата му са невредими.

Тази сутрин водата продължаваше да блика с много по-малък дебит от кратера с диаметър около 10 метра, въпреки, че след аварията подаването на вода към язовира е спряно. Това е остатъчно количество. Снощи на пътя, водещ към предприятието „Евромикс“, се образувало езеро с дължина 100 метра, което тази сутрин бе видно по останалата кал. Пътят от двете страни бе затворен с жълти ленти. Снощи на мястото на аварията е пристигнал кметът на Дупница, аварийни екипи на водното дружество и аварийно – спасителния екип на РС ПБЗН – Дупница или бившата „Гражданска защита“. Днес по обяд трябва да започне отстраняването на аварията, чрез подмяна на тръбите.