Онзи, който обича морето… и не само

18
Добави коментар

Неделя е и е време за готвене 🙂 Главната героиня в днешната гозба ще е южноамериканската красавица киноа. Първоначалният план бе за яхния с пилешко и киноа и дори започнах да я готвя като такава, преди да разбера, че не разполагам с доматки 🙂 Вместо епичен фейл обаче, се получи много приятен Пролетен курбан с пилешко и киноа. 

Ето и нужните продукти:
1 от старите кафени водни чаши (250 гр.) киноа, пълна до един пръст под ръба. На окомер кажи-речи 200 гр. киноа
300 гр. пилешко (в моя случай 2 „капки“ пилешки гърди), нарязано на кубчета или парчета с дължината на пръстов отпечатък 🙂
1 1/2 голяма глава лук

3 малки морковчета, с дебелината на кутре
1 червена чушка
1 купичка броколи

1 купичка карфиол
1 кубче зеленчуков бульон
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. риган
1 ч. л. босилек
1 ч. л. сол
10 чаши вода, плюс 2 чаши вода, в които се е киснала киноата
зехтин

Начин на приготвяне:
1. Нарязвате лука и го задушавате в зехтина. Сипете зехтин колкото да покрие 2/3 от дъното на тенджерата и след това го разнесето по останалата част. Котлонът е на 2 (готвя си на печка Раховец, никой да не се смее 🙂 )
2. Прибавяте нарязаното пилешко при лука и задушавате, бъркайки, докато месото побелее.
3. Добавяте лъжичката червен пипер и разбърквате добре.
4. Прибавяте нарязаните на колелца моркови и нарязаната чушка и оставяте да се позадушат под капак, като отвреме навреме разбърквате.
5. Добавяте 10-те чаши вода и оставяте да заври, като усилите котлона на три.

6. Добавяте киноата, заедно с водата (1 чаша киноа, 2 чаши вода), в която се е киснала поне 3 часа. Някои изхвърлят водата, в която се е киснала киноата, но аз искам да запазя всички вещества в този „бульон“.
7. Натрошавате с пръсти кубчето бульон, слагате 1 ч. л. сух босилек и 1 ч. л. сух риган и оставяте да ври не повече от 10 минути.
8. Добавяте начупените и нарязани не особено наситно броколи и карфиол, слагате солта, разбърквате добре и оставяте да поври още 5-6 минутки, като намалите котлона на две.

След тази процедура сте готови за вкусно и здравословно хапване с богат и плътен зеленчуков вкус! 🙂 Имайте предвид, че киноата е крехка и не трябва да се вари повече 10-15 минути, иначе почти ще се „стопи“. Сготвих всичко така, че зеленчуците да останат цели, да не се разварят, да са твърди, но да не хрупат. Нашите зелени зеленчуци в поддържащата роля – броколите и карфиола, които са пролетната част в курбанчето, вряха не повече от 5 минутки на тих огън, така че полезните вещества в тях останаха максимално запазени.

 Порцията се сервира се сервира с чаша студена бирка и бон апети! 🙂 Ако обичате киселко, можете да направите едно црък с лимонче, можете да гарнирате и с люта чушка или скилидка чесънче, всичко е въпрос на вкус! Наздраве, приятен апетит и до следващия готварски полуден! 🙂