10 малко известни факти за Кьолн – тема за Германия – Idi.bg

21
Добави коментар
tao
tao

Намиращ се в северозападната част на Германия, в област Северен Рейн-Вестфалия, Кьолн е един доста оживен университетски град с богато историческо наследство.Ако желаете да научите немски език, Кьолн е много подходящо място, защото освен уроците тук ще намерите и изключително разнообразие от развлечения. Ето и десет малко известни факта за Кьолн, които се надяваме да ви вдъхновят да посетите този град!

Разположен на река Рейн, Кьолн е четвъртият по големина град в Германия и един от най-старите градове в страната.

Впечатляващата Кьолнска катедрала е втората по големина в Германия религиозна сграда. Всяка година хиляди туристи изкачват 509-те стъпала до върха й, като техните усилия са подобаващо възнаградени с великолепна гледка към града и околностите му. За известно време, след построяването й през 1880 г., катедралата всъщност е била най-високата сграда в света.

Кьолн е известен като градът на църквите, с 12 големи римски църкви, разположени в рамките на средновековните градски стени.

Кьолн е дом на музей, посветен изцяло на шоколада.

Кьолн предлага културни забележителности от най-високо ниво. Той е дом на повече от 40 музея и над 110 галерии.

Всяка година през юли, Кьолн е домакин на мащабна проява, включваща музика и фоерверки наречена „Cologne Lights“ или „Светлините на Кьолн“. Впечатляващият спектакъл и съпътстващата го атмосфера привличат стотици хиляди посетители.

Кьолн има своя собствена бира, която е известна като Kölsch. Името Kölsch е защитено от закона, така че само бира, произведена в и около Köln може да носи това име.  Тя е бледа, с цвят на слама, и се консумира като освежаваща напитка, сравнително по-сладка от другите немски бири.

Кьолн е дом на един от най-големите паради в Европа. През първата събота и неделя на юли, всяка година, повече от половин милион участници и посетители се събират в центъра на града за грандиозно парти. Освен върху забавлението, събитието се концентрира и върху текущите политически проблеми, които винаги са изразени през призмата на конкретната тема на парада.

Според последните статистики Schildergasse е най-посещаваният търговски булевард в Германия. С над 13 280 посетители на час, той изпреварва Kaufingerstraße в Мюнхен и заема първото място. Целият град е известен с изобилието си от магазини, и просто е рай за всеки, който обича да пазарува.

Кьолн е родният град на италианския имигрант Йохан Мария Фарина, който създава аромат и го кръщава на името на града. Eau de Cologne или „вода от Кьолн“ все още е известен по цял свят и до ден днешен се произвежда в Кьолн.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1208 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност