Красиви пеперуди вдъхновиха нова технология срещу фалшификации

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Красиви пеперуди вдъхновиха нова технология срещу фалшификации 17.06.2013Публикувано в: Технологии

Пеперуда Морфо. Снимка: greyloch/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Крилете на пеперудите – една от най-съвършените структури в природата – са вдъхновили канадски специалисти за нова технология, която може да помогне в борбата срещу фалшификаторите.

Разработката е поредното постижение в биомимикрията – прилагане на съществуващи в живата природа механизми за усъвършенстване на техниката.

Специалистите от университета „Саймън Фрейзър“ в Британска Колумбия съвместно с експерти от компанията „Нанотек сикюрити“ във Ванкувър, са почерпили вдъхновение от крилете на пеперудите Морфо, за да направят почти невъзможно за фалшифициране печатно изображение. Пеперудите Морфо обитават предимно Южна и Централна Америка и са известни с ярките си иридесцентни криле в преливащи синьо-зелени цветове.

Красивото оцветяване при тези насекоми се дължи на сложната структура на крилете, а използваният от природата приом може да се открие и при други животни като пауна. Особеното е, че окраската не се дължи на изпълняващи ролята на боя протеини или химически вещества. Цветовете се получават при  взаимодействието на миниатюрни дупчици по повърхността на крилете със светлината.

Именно на този феномен разчита и новаторската технология за защита от фалшифициране. Полученото с нея изображение, може да се щампова върху всякакъв вид повърхност – пластмаса, метал, тъкан, хартия, слънчеви батерии и дори върху медикаменти, за да се удостовери, че те са оригинален, а не фалшив фармацевтичен продукт. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!