Алармена система за дома

2
Добави коментар
lili757
lili757

Електронната система за домашна сигурност може да бъде източник на голямо спокойствие или от друга страна да ни донесе финансови главоболия. Това е така, защото закупуването на системата, и алармата за мониторинг, която често върви заедно с него, може да бъде трудна покупка, изпълнен с такива опасности като силно различаващи се цени, с високо налягане продажби тактики и недружелюбни договори.и некоректни договорни отношения с продавача.

Основните  системи за домашна сигурност, или алармените системи обикновено са свързани към централен  контролен  панел в дома, който ще се активира, когато прозорците и врати са отворени, докато системата е активирана. По-напредналите системи добавят датчици за  огън и въглероден оксид, датчици за движение, детектори за счупен прозорец  и все повече възможности за автоматизация на дома, като например контролиране на осветлението и температурата.

Добрата новина е, че почти 80 процента от собствениците на жилища с аларми оценяват техните системи за много ефективни в защитата на домовете си, според проучване на  Националния Статистически Институт на РП България.

Преди да се отправим към магазина е добре да си отговорим на въпроса; имаме ли наистина нужда от алармена система за защита на дома от крадци? Или просто да сложим по-качествени брави и резета, да внимаваме при напускане на дома и да бъдем по-бдителни, да помолим съседите да наглеждат докато ни няма.Тъй като понякога алармата може да създаде страхотни проблеми, особено ако в дома Ви живет възрастни хора и малки деца, домашни любимци, които могат случайно да я включат и т.н.

Ако сме решили да сложим алармена система, можем да помислим за по-съвременен вариант с видео наблюдение и възможност при проблем да сигнализира в полицията, или пожарната.

Преди да пристъпим към покупка е необходимо да проучим цените, да сравним различните оферти на пазара и най-добре да се консултираме със специалист. При монтирането задължително трябва да се обърнем към фирмата – продавач и да ги помолим да изпратят обучен специалист. След което трябва много добре да се научим да използваме системата, за да си облекчим живота и да не си създаваме излишни главоболия.

Основните функции на всяка добра система против крадци се заключават в следното:

Периметрови  датчици, магнитни контакти и механични превключватели, инсталирани на врати, прозорци и други външни отвори. Когато вратата или прозореца се отвори, сензорите откриват  нарушение и активират алармата.
Сензори за счупване на стъкло – следят прозорците и  активират алармата, като наблюдават за  звук и вибрации от счупено стъкло.
Интериорни сензори за движение се използват за долавяне на влизането на нарушител с помощта на различни операции.
Пасивни инфрачервени датчици, когато източник на топлина преминава защитената  граница в дома.
Фотоелектрически датчик със сигнал за аларма, когато и инфрачервения светлинен лъч е пресечен.
Ултразвукови датчици – разчитат на звукова енергия за  защита, при преминаване на нарушител ще се промени на енергийния модел, което е сигнал за тревога.
Микровълнови сензори, които създават електронна област в защитената зона, в която се отбелязва движението и се задейства алармата.
Аудио детектори –  използват микрофони, програмирани да се  зададе включване на алармата при  определено количество шум в даден  период от време.

Основните компоненти на алармата са показани в следващите снимки.

[smartads]