Дамско ателие “Дива” събра самотни родители в клуб

2
Добави коментар
varna.moreto.1
varna.moreto.1

Самотни родители от Варна и региона се включиха безплатно в проекта на Дамско Иновативно Ателие – ДИВА – „Клуб „Самотен родител”. Инициативата цели да съдейства правно и социално на хората, които отглеждат сами децата. „Идеята на настоящия проект е самотните родители освен да получат полезна информация и съвети, в същото време да имат възможност да получат свое място и време. Така имат възможност да споделят полезен опит, да получат полезни съвети, да комуникират свободно и без напрежението, което етикетът „самотен родител” често им налага”, коментира председателят на сдружението Мария Тодорова. Родителите се събират всяка седмица, за да разговарят и си съдействат. През това време доброволци и членове на „Дива” се занимават с децата, като дават почивка на родителите им.

Главна цел на проекта е подпомагане на самотните родители във Варна, чрез провеждане на обучения в неформална форма, съчетано с практически обучения, свързани с отглеждането на децата и други полезни съвети и умения.
Проектът се реализира благодарение на помощта от Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна”. Инициативата има подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Моделът „Дарителски кръг” е въведен и разпространяван в България от Фондация “Работилница за граждански инициативи”. ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.