Град Аванос и музеят с кичури коса

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Аванос е малък град в централната част на Турция, в провинция Невшехир. Градът е част от туристическия регион на Кападокия – регион с богата история, множество природни забележителности и вековна традиция в грънчарството.

От Аванос се открива гледка към Къзълърмак или Червената река. Именно от нейните наноси се добива специалната червена пръст, която се използва от грънчарите в региона за направата на цветна керамика, рисувана и украсявана пищно. 

Улиците на града са покрити с големи обли камъни, извадени при прокопаването на подземните градове в региона. В близост до Ванесса, както е старото име на Аванос, под връх Идис, се намира Йозконак.

Това представлява подземен комплекс на 40 метра дълбочина. В твърдия гранит са издълбани десет нива, свързани с тунели. Посетителите имат възможност да разгледат само 4 етажа, но това е достатъчно, за да бъде усетена мистичната атмосфера на мястото. 

Сappadociavisit

На 8 километра от града се намира друга забележителност – долината Гьореме. Гледката, която се разкрива там, е създадена изцяло от ерозията. Природата е изваяла, подобно на местните грънчари, причудливи форми и високи каменни стълбове.

В долината и целия регион могат да се видят множество издялани в скалата храмове, пещерни жилища и тунели и следи от византийско обитание. Откритията свидетелстват за живот, датиран от IV век сл. Хр. Това доказва вековната история на мястото. 

Освен характерните за Аванос забележителности и пейзажи, градът разполага и с един от най-интересните в света музеи. Именно там се намира единственият музей на косата. В голяма, издълбана в скалата, ниша са събрани косите на повече от 16 хиляди жени. 

Сappadociavisit

Историята на тази странна експозиция започва преди близо 30 години. Създателят ѝ Чез Галип трябвало да се раздели съв своя приятелка, защото тя била принудена да напусне град Аванос. На раздяла тя му оставила кичур от русата си коса.

С тази история Галип убеждава посетителките на магазина му за керамика да оставят кичури от косата си. След като събира солидно количество, открива музея и излага косите с информация за собственичката и кога я е отрязала. Как точно уговаря жените да даряват за експозицията, не е ясно – самият той вдига рамене, когато му задават този въпрос. Факт е обаче, че колекцията продължава да расте. 

Сега много от жените, посетили пещерата, оплитат отрязаната си коса около листче с адреса и телефонния си номер, разказват колегите от Peika.bg в тази статия. Два пъти в годината Галип избира десетина кичура от стените и кани притежателките им да дойдат отново в Аванос за една седмица и да поработят в работилницата на грънчаря като благодарност, че са помогнали за развитието на музея му.

Аванос е град с богата вековна история, район пълен със забележителности и дом на единствения в света музей на косата. Заслужава си да бъде посетен без значение дали го намирате за зловещ, или забележително интересен. 

Ако ви се пътува дотам, тук може да резервирате своята почивка! За още близки и далечни кътчета, харесайте Jenite.bg във фейсбук!