Едни от най-отровните животни и насекоми на планетата

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Природата е създала милиони, а може би милиарди същества. За много от тях човекът все още търси имена.

Всички те са красиви по свой собствен начин, но и опасни особено за хората. Ето кои са едни от най-отровните сред тях.

Те са почти два пъти по-големи от обикновените пчели, но с много силна отрова. Нападат само, за да защитят гнездата си. Когато ужилят умират, но жилото продължава да вкарва отрова в раната. Когато човек или животно застраши гнездото им, те изпращат предупредителни сигнали с крилцата си. Ако заплашващият ги не си отиде, хиляди индийски пчели нападат жертвата си.

Тази интересна риба има дълъг около 30 сантиметра отровен шип. Отровата парализира жертвата. Скатът напада само когато усети заплаха. Обикновено се крие по дъната, заровен в пясъка.

Тя е от семейството на медузите. Морската оса се среща по бреговете на Австралия. Тази медуза има дълги до три метра пипала с много силна отрова. С лекота улавя риби, скариди. Всяко едно от пипалата й има около 5000 жилещи клетки. Ако ужили човек, той изпитва силна изгаряща болка, а кожата изглежда като жигосана. Затова във водата се опъват специални мрежи, които да предпазят хората, когато влизат в нея.

30 сантиметровата стоножка от Южна Америка

Изключително бърза с много и здрави крака. В предната част има два остри зъба, с които ухапва жертвата си и вкарва отрова в тялото й. Лови с лекота мишки и гущери. Необичайно, но едно от животните, които ловува в късните часове са именно прилепите, които са решили да повисят надолу с главата.

Огнените мравки са жилещи насекоми.

Наричат ги така, защото когато човек пострада от тях усещането е такова, че сякаш нещо гори под кожата му. След ужилване на огнена мравка на мястото се появява обрив, който прилича на гнойна пъпка и се задържа върху кожата в продължение на дни.