Неинвазивно лечение на фиброаденом на гърдата за първи път у нас

1
Добави коментар

В първа АГ болница „Света София“ започнаха процедури за неинвазивно лечение на  фиброаденом на гърдата, обяви д-р Иван Костов, изпълнителен директор на болницата на пресконференция днес. В събитието участваха още д-р Младен Младенов, акушер-гинеколог, мамолог в Клиниката по хирургия на млечната жлеза към ПСАГБАЛ „Света София“, д-р Димитър Дамянов, хирург, д-р Евгени Василев, акушер-гинеколог, мамолог, д-р Тихомир Гемеджиев, акушер-гинеколог, мамолог, доц. Русанка Ковачева от Университетска болница по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“ в София, и Елица Керефейска-Гудева – първата пациентка, преминала процедурата за неинвазивно лечение в болница „Света София.

В рамките на един месец процедурите в болницата ще бъдат безплатни. Така тя се превръща в първото лечебно заведение в България и третото в Европейския съюз, след клиничните проучвания, която предлага лечение на фиброаденоми с революционното ултразвуково устройство EchoPulse, разработено от френската компания Theraclion. Другите две болници са в Швейцария (Brust Zentrum, Цюрих) и в Германия (Marienhospital, Ботроп).

„Нашата болница се утвърди като основното лечебно заведение в страната, способно да отговори на всички нужди в областта на женското здраве“ – заяви д-р Иван Костов. Той допълни, че фиброаденомът на гърдата е най-често срещаният доброкачествен тумор, който се появява при 10% от жените в определен момент от живота им.

Според последни данни, в България всяка година се диагностицират повече от 6000 случаи на фиброаденом на гърдата, като една трета от пациентките се подлагат на операция.

Методът Echotherapy, който се предлага и в „Света София“, дава възможност на пациентите да се възползват от неинвазивно лечение, без хоспитализация и без пълна упойка. „Тази нова възможност слага край на объркването и притеснението, породени от този вид тумор, защото лечението се осъществява с една-единствена процедура, която продължава около 30-40 минути, в зависимост от размера на тумора.“ – обясни д-р Младен Младенов.

Процедурата, също така, подобрява качеството на живота на пациента след интервенцията, тъй като болката е слаба, не остават белези, а престоят в болницата е по-кратък. Този вид неинвазивна процедура се прави с местна упойка за първи път в България.