Турската лира поевтиня, следвайки низходящия тренд на облигациите

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Турската лира поевтиня за пръв път от седмица, след като вече турските акции и държавни ценни книжа (ДЦК) се обезцениха, основно заради продължаващите масови протести в страната. Новото поевтиняване се случи, след като вчера пет синдиката в Турция обявиха всеобща стачка за днес.

Турската лира в понеделник поевтиня с 0.7% и се търгуваше при 1.8713 лири за долар сутринта в Истамбул. Това е първото поевтиняване от седмица и най-голямото от 10 юни насам. Според проучване на Bloomberg, турската валута е втората най-лошо представяща се валута измежду 24 валути на държави с развиващ се пазар. За 2013 г. лирата се е обезценила общо с 4.7%.

Основният борсов индекс в Турция падна с 1.6%, а доходността по 2-годишните ДЦК нарасна с 24 точки до 6.45%. Турската централна банка смята да заеме около 4 млрд. лири в репо операции на аукцион днес, като ще запази лихвения процент на 4.5%.

Сблъсъците на протестантите с полицията продължиха и вчера, ден след като полицията разчисти парка Гези. Според анализатори, капиталовият пазар е повлиян от събитията през уикенда и от липсата на споразумение за прекратяване на протестите.

Към статията няма коментари. Напишете първия.