Да готвим с подправки

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Да готвим с подправки
19.06.2013 • от Цвети Тошева3658 прегледа 0 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Диетата по време на бременност е безопасна за жените и не крие рискове за бебето…

Готвенето с подправки не е просто трик за по – изтънчени ястия или признак за добри способности в кухнята.

Готвенето с подправки е цяло изкуство, предоставящо на сетивата богата гама от аромати и вкусове, които могат да превърнат и най – обикновената гозба в кулинарен шедьовър.

Превърнете готвенето с подправки в задължителна част от всеки обяд или вечеря и преоткрийте сладостта от храненето. Ето няколко тайни.

Ако сте гледали с детето си анимационния филм „Рататуи” вероятно сте осъзнали колко значима част от приготвянето на едно ястие са подправките. Натурални, пресни, стрити на прах или изсушени, те разнасят своя благоуханен аромат изцелия дом и карат сетивата да тръпнат в очакване да ги вкусят.

Подправките са ароматни добавки за готвене, които се извличат от кората, пъпките, плодовете, корените, листата или семената на растенията. Щипка от това, стрък от онова, лъжичка от трето и ястието се превръща в неустоим деликатес. Но за да се възползвате пълноценно от качествата им и да получите желания резултат, трябва да знаете не само как да ги комбинирате, но и как да ги използвате и съхранявате.

Ето няколко полезни факта и съвета за готвенето с подправки, които е нужно да знаете.

Препоръчително е листните подправки да са пресни и свежи, а не замразени или изсушени. Все пак има някои (риган, босилек, чубрица), които запазват свойствата си и в сух вариант.

За да бъдат максимално ползотворни, подправките трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място и не по-дълго от 6 месеца – 1 година.

Увивайте във влажна хартия и найлонова торбичка листните подправки и ги съхранявайте в хладилник. Дръжките на някои от тях (магданоз, кориандър, целина) можете да натопите във вода и отново да съхранявате в хладилник.

Когато е възможно, купувайте цели подправки (черен пипер на зърна, семена от кимион…) и сами ги стривайте до желаната консистенция.

Продължителната топлинна обработка разваля вкусовите и ароматни качества на свежите подправки и обърква вкуса на основните продукти. Затова най – добре ги прибавяйте в края на готвенето или след отстраняване на съда от котлона. За повече благоуханност в гозбата покрийте с капак.

Сухите подправки е добре да се добавят още в началото, тъй като топлината и влагата ще освободят съдържащите се в тях етерични масла.

За да подпомогнете разтварянето и действието на подправките, избягвайте да ги режете с нож (по – добре ги накъсвайте), а сухите стривайте между дланите си над съда.

Помислете да аранжирате домашна градина със свежи подправки, за да са ви под ръка, при това с гарантирано качество, всеки път, когато ви потрябват. Отглеждането им изобщо не е трудоемко, а и ще краси кухнята ви.

Колкото до това коя подправка в какво количество и за кое ястие се използва, няма точно правило. Можете да разчитате на готварските книги, на интуицията си или на въображението си. Дори да не постигнете желания ефект, може да измислите нова рецепта. Важното е да готвите с подправки.

А ето кои са най – популярните подправки и как можете да ги включите в ежедневните си кулинарни подвизи.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай
Още за: аромат, босилек, вкус, готвене, кимион, магданоз, подправки, полезно, риган, розмарин, храна, ястия