10 от най-странните животни на планетата

34
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 20.06.2013

Въпреки че на Земята едва ли има много неизследвани места, все пак живият свят около нас продължава да ни изненадва с какви ли не новости всеки ден. Учените постоянно информират за открити непознати растителни и животински видове, някои от които (за съжаление) дори се оказват вече застрашени от изчезване. Списание „National Geographic“ се спусна в дълбините на световния океан и се разходи из най-дивите кътчета на планетата, за да припомни на своите читатели кои са може би най-причудливите и вълнуващи същества от многото, открити в различни точки на света. Красиви, грозни, плашещи или просто необикновени, ето 10 от най-странните животни на планетата.

Виж още: 10 малко известни факта за делфините 10 любопитни факта за хлебарките

1. „Тиранозавърската“ пиявица Всъщност тя е наименувана Tyrannobdella rex, но близостта на наименованието и зъбите на животното са причина да бъде наричана съкратено и T.Rex (англоезичното съкращение на наименованието на тиранозавъра) Leech. Открита е в перуанската зона на Амазония. Дългото 7-8 см същество, има големи зъби и това провокира асоциация с тиранозавъра.

2. Рибата – сопол Тя спечели приза за „най-нещастно изглеждащо същество на планетата“ в научните среди. За съжаление е застрашена от изчезване, заради прекомерния риболов в австралийските морета. Рибата съжителства с раци, омари и други морски същества, които хората ядат като деликатес. Така, без да е ядлива, рибата – сопол попада в мрежите на риболовните кораби.

3. Прилепът Йода Тръбоносият прилеп е растителноядно животно, което подобно на други растителноядни прилепи, разпръсква семената на плодовете, с които се храни. По тази причина вероятно прилепът Йода е много важен за екосистемата на тропическата гора.

4. Плужекът – нинджа Открит е в малайзийската част на Борнео. Този гол охлюв, чиято опашка може да достигне 3 пъти дължината на главата му, обстрелва женската си с малка стрелички от калциев карбонат, съдържащи хормони. Оттук идва и името му. Според учените предварителният обстрел повишава успеха при създаване на потомство.

5. Призрачната акула с полов орган на челото Този вид акула е плувала неоткрита дълги години под обхвата на научните радари. Все пак учените вече я разконспирираха. Това е едно от най-старите в еволюционно отношение същества на планетата, както и от най-странните: мъжките имат на челото си полов орган с особени функции.

6. Безносата маймуна Маймуната, открита в Мианмар, има ноздри директно на лицето си. Липсата на нос я кара да киха по време на дъжд. Това обаче е най-малкият проблем на вида. Тези маймуни са избивани за храна от местните и единственият изучен екземпляр също е бил убит и изяден скоро след това.

7. Рибата – дървояд Този вид бронирана риба яде дървесина от паднали дървета и живее във водоеми в амазонските дъждовни гори. Формално видът е открит още през 2006 г. И докато други сродни видове бронирани риби използват уникалните се зъби, за да изстъргват от падналите дървета органични останки, то рибата – дървояд се е специализирала направо в яденето на дърво.

8. Гигантският червей без бели дробове Учудващото земноводно същество, приличащо на червей и живеещо в Гвиана, беше описано от учените през ноември. На сушата то оцелява без да има бели дробове, ноздри и крака.

9. Сепийният червей За това същество основателно може да се запитаме дали е сепия или червей. Все пак от научна гледна точка дългото десетина сантиметра животно, открито на дълбочина около 2,8 км, се оказа представител на ново семейство в класа Polychaeta на сегментните червеи.

10. Розовата ръкориба Използваща перките си по-скоро за ходене по дъното, отколкото за плуване, тази розава риба се оказа най-забележителният от 9-те новооткрити вида от фамилията ръкориби (от ръка и риба). Досега са открити само 4 екзимпляра от 10-сантиметровото същество и всичките са уловени във водите около град Хобърт на австралийския остров Тасмания.

Коментари

коментар(а)