Как да се храним по време на цикъл?

2
Добави коментар
Galana
Galana

Как да се храним по време на цикъл?

Има начин дори преди менструалния ви цикъл да се чувстваме бодри и здрави. Като за целта се подбира внимателно храната, която слагаме на трапезата си тогава. Какво се случва с хормоните ни?

Първа седмица от цикъла: Организмът ви произвежда вещества, наречени простагландини, които могат да предизвикат спазми на матката.

Какво да предприемем, за да се избавим от неприятните усещания? За да облекчите спазмите, приемайте повече чайове от лайка и листа на малина. Тези билки облекчават спазмите, тъй като съдържат вещества, отпускащи матката.

Втората и третата седмица – завършва менструацията и започва овулацията. Тогава се повишава нивото на хормона естроген, който по естествен пътзарежда с енергия и подобрява настроението. Тогава храненето трябва да бъде от предимно немазни белтъчини и правилните въглехидрати, за да се задържи енергията на високо ниво.

През седмицата след овулацията пада нивото на естрогена, а се повишава нивото на прогестерона, следствие на който хормонален баланс ставате по-сънливи. За целта хапнете малко шоколад, който ще ви тонизира и ще ви „събуди“.

По време на предменструалния синдром, който при някои жени протича болезнено, пада нивото на естрогена, а много бързо се повишава нивото на прогестерона. Това предизвиква предменструалния синдром. В този тежък период за всяка втора жена, ще помогнат продуктите от соя. 

Болиме.нет препоръчва и: