Когато работата не те „размазва от кеф“

1
Добави коментар

Всички ние работим (или повечето от нас), защото това е начин да изкараме средства, с които да се препитаваме. За някои работата е хоби, за други бреме. Без значение от коя страна на монетата сме, всеки има нужда да се чувства комфортно и да бъде оценен на работното място.

За жалост невинаги срещу нас стоят професионалисти, от които не само да се учим, но и с които да се сработим.

Факторът време

Факт е, че на работа прекарваме повече време, отколкото у дома със семейството. Важно е да си създадем такъв климат на работното място, в който да бъдем спокойни, за да бъдем креативни и продуктивни. Често, започвайки нова работа, ние постъпваме във вече изграден работен климат, който трябва да приемем.

Възможно е да настъпят трудности в комуникацията с колеги или с шефа още в самото начало. Понякога се налага да търпим и тиха агресия към нас. Това ни потиска и работата се превръща в бреме.

Когато се задържим трайно на едно работно място е съвсем нормално да се сближим с колеги и да създадем добри приятелства. Но не всеки работодател одобрява този ход. Повечето смятат, че това би нарушило дисциплината на работния процес.

За други това е начин неговите подчинени да работят наистина като екип и да следят за интересите на фирмата. Разбира се не бива да злоупотребяваме и със свободата, която ни се предоставя.

На повечето работни места служителите се страхуват да изкажат мнение, за да не загубят работата си. Те се оставят да бъдат манипулирани, обиждани, потискани.

На тях постоянно им се напомня по един или друг начин за йерархичната структура на фирмата. Дори да имат креативни идеи, те не се взимат под внимание и така фирмата не се възползва от тях, за да се развива.

Работният климат в някои фирми напомня за възпитателните методи, които някои родители прилагат към децата си. Всяка една стъпка на служителя е тайно наблюдавана. Всяко едно негово действие е докладвано. Ако се смее, то той задължително не изпълнява служебните си задължения. Непрестанен контрол, в който ти нямаш право да отстояваш позициите си.

И тук винаги си задаваме въпроса „Сега накъде?“.

Или трябва да променим системата, или да потърсим нова работа. Избор, който понякога е доста труден.

Все още има работодатели, които не разбират, че отношението към служителите е от първостепенно значение за благото на фирмата. При тях липсват пълноценни почивки за отдих. Служителите на такива фирми работят под постоянно напрежение.

Следващото видео е за онези, които избират да бъдат смели и да отстояват своите позиции.