Капаните при онлайн пазаруването и как да ги избегнете

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Капаните при онлайн пазаруването и как да ги избегнете

21 юни 2013 | 13:01

2689

Пазаруването онлайн става все по-разпространено в наши дни, както и измамите и злоупотребите с лични данни и кредитни карти. Ето защо потребителите трябва да са много внимателни и да съблюдават определени правила при онлайн пазаруването, за да намалят шанса да станат обект на измама.

Ето и някои съвети за повишаване на сигурността, дадени от изданието Kiplinger:

На първо място не кликайте доверчиво на всякакъв род сайтове

Хората, които търсят определена стока или услуга, са склонни да ползват сайтове за сравняване на цени. Добре е обаче да ползват проверени сайтове, доказали се във времето, защото в противен случай могат да бъдат подведени. Много често интернет търсачките дават като резултат не особено достоверни сайтове. Специалистите препоръчват сайтовете които се ползват, да имат знаци от VeriSign и Cybertrust или поне символите https:// в адреса, преди да се въведат лични данни.

Отговаряте на текстови съобщения с изгодни оферти

Ако офертите са прекалено хубави, за да са истина, то най-вероятно не са. Ако отговорите на подобни съобщения, то най-вероятно ще ви бъдат поискани лични данни, което до голяма степен ще е доказателство за наличието на „измамна схема“. Много внимавайте, преди да си дадете личните данни.

Не проверявате баланса по кредитната си карта

Не си мислете, че грешки не могат да станат или че не можете да се предпазите от това някой да злоупотребява с кредитната ви карта. За целта обаче, трябва да си проверявате балансите и по какви направления са извършвани плащанията с вашата кредитна карта. Практиката сочи, че потребителите откриват грешки в 25% от извлеченията по кредитните си карти.

Много често измамни схеми, които се връзват към кредитната ви карта, точат по малко пари, но редовно, именно с идеята да останат незабелязани.

Пазарувате от публични Wi Fi връзки

На хакерите им е изключително лесно да се свързват през обществените интернет мрежи и да точат лични данни. Избягвайте плащания с кредитни карти през подобен род мрежи. В тази насока, никога не попълвайте лични данни и данни за кредитната си карта на публични компютри.

Сваляте приложения, които искат прекалено много достъп

Приложения, които сваляте на мобилния си телефон и искат твърде голям достъп, са съмнителни, особено ако са непознати. Така рискувате да дадете достъп до личните си данни и контакти, които да бъдат ползвани неправомерно.

Етикети:

пазаруване онлайн,
капани,
защита,
измами

1 харесват тази статия

0 не харесват