Нова Хюррем султан във „Великолепният век“

13
Добави коментар
mignews
mignews

TIMS Production – продуцент на култовия сериал „Великолепният век”, който се излъчва в десетки страни, се раздели окончателно с актрисата Мерием Узерли, която досега изпълняваше главната роля на Хюррем султан.

Режисьорът Тимур Савджъ обяви, че друга актриса ще замени Узерли. Според магазинните издания това е Вахиде Гьордюм – професионална актриса, която феновете на турските сериали познават от „Една истанбулска приказка“ и „Майка  ми“.

„Великолепният век“ в основата си пресъздава любовта между османския султан Сюлейман и наложницата украинка Александра или Роксолана, която приемайки исляма и името Хюррем султан се издига до най-влиятелната съпруга на султан в Османската импeрия.

Ролята на Хюррем досега много успешно се пресъздаваше от Мерием Узерли, дъщеря на германка и баща турчин. Продуцентите на „Великолепният век“ я откриват на кастинг и така започва кариерата й.  От почти непозната в Германия изпълнителка на дребни роли,  тя стана най-популярната актриса не само в Турция, но и в много други страни, където се излъчва сериалът, отличена бе и с редица престижни награди.

Какво се случи пред камерата

Точно преди заснемането на 100-тния епизод Мерием Узерли напусна снимачната площадка и се върна в Германия поради заболяване. Твърди се, че неразположеността на Мерием Узерли се дължала на т.нар. синдром на изпепеляването, който се характеризира с неудовлетвореност в живота и работата, негативно отношение към близки и колеги и дори проява на агресия,намалена чувствителност и недоверие. В момента се лекувала в една берлинска клиника.

Режисьорът на „Великолепният век“ Тимур Савджъ заяви, че заминаването на Мерием Узерли вкарало в задънена улица продукцията. За да я спаси, били направени поправки в сценария: Хюррем ще бъде изпратена за известно време в Маниса при сина си, а след това,  вече доста възрастна в ролята, ще „се върне“ Вахиде Гьордюм.

Стана известно, че Мерием Узерли я грози неустойка от 1 млн. долара заради напускането на снимачната площадка, което е предвидено в договора й. Освен това няма да има право да се снима в друга продукция без разрешението на TIMS Production в продължение на 5 години.

До пари ли опира драмата?

Неотдавна в интервю за турските медии Мерием се бе оплакала, че много работи, но получава малко, протестира срещу тежките условия за работа в турските сериали. Поискала да й бъде увеличено заплащането, но след като й отказали, влязла в конфликт с продуцентите.

Мерием Узерли получаваше по 30 000 турски лири за отделен епизод, докато Халит Ергенч в ролята на султан Сюлейман получава по 60 000 турски лири. Актрисата Небахат Чехре, която изпълни ролята на майката на султан Сюлейман във „Великолепният век“ твърди обратното на онова, което казва Мерием. Според Небахат Чехре в сериала им били осигурени много добри условия за работа:

„Имате на разположение кола с шофьор, доставя ви се всичко, което искате, работи се до 19-20 часа, по нищо не се отличават от условията в Холивуд. Жалко за Мерием, защото Хюррем е роля, за която би мечтала всяка актриса. Друг такъв шанс сигурно няма да има“, коментира Небахат Чехре.