Морков ли е или ряпа?

9
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Тази сутрин получих съобщение, че очакващата дете телевизионна водеща Лора Крумова е казала, че увеличаването на майчинските от правителството на Орешарски било размахване на морков в неподходяща ситуация.

Питам се аз, в кой свят живя Лора Крумова през последните 9 месеца. На коя планета? Уж телевизионен водещ, запознат с политическата ситуация в страната, следящ събитията и коментиращ ги ежедневно, бъдеща майка, но явно далеч, твърде далеч от проблемите на младите семейства в България.

През последните четири години, при всяко обсъждане на бюджета, майките се втурвахме на протест с надежда нещо да се промени за идната година – уви, без резултат. Когато миналата година чашата на търпението ни преля и излязохме отново на протест, всички политически партии, без ГЕРБ, подкрепиха нашите искания. В парламента се срещнахме не само с БСП, бяхме приети от Мартин Димитров, изслушаха ни и от другите политически сили. Единствено ГЕРБ отказа да признае, че исканията ни са резонни. Доводите бяха, че средствата, за които настояваме реално, не били нужни на семействата, защото се „изпивали”, а майките трябвало да се върнат на работа, като изпратят едногодишното си дете на ясла, за да се социализира.

Безумието на всички тези приказки ГЕРБ прозряха и още при откриването на кампанията си Бойко Борисов призна, че тези 30 млн. лв. е можело да бъдат отпуснати и това е една от политическите грешки, която свали неговото правителство.

ГЕРБ и Бойко Борисов го разбраха, макар и предизборно, но явно демографската криза остава една енигма, една мистерия – само и единствено в очите на бъдещата майка Лора Крумова.

Явно проблемите на младите родители са твърде далеч от нея, може би, защото нейната заплата на телевизионна водеща й позволява лукса да спести за втората година от отглеждането на детето и да наеме детегледачка, която да се грижи за него.

Е, аз като майка на две деца се надявам Лора да отчете необходимостта и потребностите на малкото човече от майка до себе си, за да може да расте здрав психически, уравновесен човек и да не бърза да се завърне пред екрана. Майки всякакви, дори това да е нейният избор, никой не бива да съди другия.

Хубаво ще е обаче да се има предвид, че за много майки животът с 240 лева на месец се оказва финансовата принуда (не личен избор), заради която майката е е заставена да остави детето на годинка в ясла.

Ето защо увеличението на майчинските беше спешна и неотложна мярка. 70 лева не са много, но не са и малко за едно домакинство. Това е една месечна такса за градината на по-голямото дете, това са 2 месечни детски кухни, или 2 пакета и половина памперси. Тук не става дума за глезотии, а за неща от първа необходимост. Тук не говорим за цигари или алкохол. Не говорим, че тази мярка касае само работещи родители, които ден след ден стават все по-малко в милата родина и не са социални помощи, а нещо, за което цял живот се осигуряваш. Сигурна съм, че и Лора някой ден ще го разбере, нали ще става млад родител.

Едно от нещата, за които Лора трябваше да намери сили да каже добра дума за правителството, е именно това, че в първото си заседание имаха воля и сила да намерят пари в издънения бюджет за младите семейства с увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между 1 и2 г..Увеличиха се и средствата за първокласници, нещо добро, което само една майка може да оцени.

Цялото общество приветства това.Странно защо бременната Лора не. Дали защото сит на гладния не вярва, или причините са други – може би служебни кой знае…

В престараването да се нагоди към обществената енергия на протестиращи само, за да се хареса на силните на деня, Лора се превърна в дървено желязо или може би просто в ряпа, прясно извадена и размахана в неподходящ момент.

Източник: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели